Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 159
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stari ili mladi?

Ono što vidite na ovoj fotografiji otkrit će koliko godina imate

Wikimedia commons
01.04.2019.
u 13:25

"Moja žena i svekrva" najpopularnija je optička iluzija na svijetu

Ili vidite mladu ženu okrenute glave ili profil starije žene. No možete vidjeti samo jednu u određenom trenutku, nikako obje. Mozgu je to nemoguće. Pitanje je što ćemo vidjeti prvo. Australsko istraživanje s Flinders Universityja, koje su provela dvojica psihologa, kažu da to ima veze s ljudskom dobi. 

Foto: Wikimedia commons

Naime, mlađe osobe prvo će uočiti mladu ženu, dok one starije – stariju. Istraživanje je provedeno na 393 ispitanika, među kojima su bila 242 muškarca i 141 žena od 18 do 68 godina. Prosječna dob bila je 32 godine. Ispitanicima su znanstvenici pokazali fotografiju na pola sekunde i pitali kojeg je spola i koliko godina ima osoba koju su vidjeli. 

Većina je ispitanika uočila prvo mlađu osobu, no to je zbog toga što je većina bila nešto mlađa. Kada su znanstvenici izdvojili 10 posto najstarijih i isto toliko najmlađih ispitanika, primijetili su da stariji vide onu stariju ženu, a mlađi mlađu. 

Poanta istraživanja bila je otkriti koliko vlastita dob utječe na interpretaciju neke fotografije na podsvjesnoj razini. 

U videu pogledajte kako to izgleda kad prijateljici date da vas našminka zatvorenih očiju

 

Ključne riječi

Komentara 41

PR
prajdali100
11:55 03.12.2018.

Vidio sam ovu staru, malo baca na Vesnu Pusić.

DI
dino85
12:36 03.12.2018.

Pola sata sam buljio da nađem babu ali kad god sam pogledo ponovo uvjek sam vidio sam zanosnu ljepoticu. Nisam star, jeeee.

LU
Lujo123
13:01 03.12.2018.

kaj petljate - ja vidim obje u isto vrijeme!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije