Naslovnica Lifestyle

Ono što vidite na ovoj fotografiji otkrit će koliko godina imate

"Moja žena i svekrva" najpopularnija je optička iluzija na svijetu
03. prosinca 2018. u 09:53 42 komentara 80731 prikaza
Foto: Wikimedia commons

Ili vidite mladu ženu okrenute glave ili profil starije žene. No možete vidjeti samo jednu u određenom trenutku, nikako obje. Mozgu je to nemoguće. Pitanje je što ćemo vidjeti prvo. Australsko istraživanje s Flinders Universityja, koje su provela dvojica psihologa, kažu da to ima veze s ljudskom dobi. 

 | Autor : Wikimedia commons Foto: Wikimedia commons

Naime, mlađe osobe prvo će uočiti mladu ženu, dok one starije – stariju. Istraživanje je provedeno na 393 ispitanika, među kojima su bila 242 muškarca i 141 žena od 18 do 68 godina. Prosječna dob bila je 32 godine. Ispitanicima su znanstvenici pokazali fotografiju na pola sekunde i pitali kojeg je spola i koliko godina ima osoba koju su vidjeli. 

Iluzija TEST Kreće se ili stoji? Ova iluzija otkriva vam jeste li pod stresom

Većina je ispitanika uočila prvo mlađu osobu, no to je zbog toga što je većina bila nešto mlađa. Kada su znanstvenici izdvojili 10 posto najstarijih i isto toliko najmlađih ispitanika, primijetili su da stariji vide onu stariju ženu, a mlađi mlađu. 

Poanta istraživanja bila je otkriti koliko vlastita dob utječe na interpretaciju neke fotografije na podsvjesnoj razini. 

U videu pogledajte kako to izgleda kad prijateljici date da vas našminka zatvorenih očiju

[video: 26446 / ]

 

Renault Zoe
100% čista elektrika
Vidio sam budućnost – tiha je i prokleto zabavna

A1 izdvaja za Vas

  • prajdali100:

    Vidio sam ovu staru, malo baca na Vesnu Pusić.

  • dino85:

    Pola sata sam buljio da nađem babu ali kad god sam pogledo ponovo uvjek sam vidio sam zanosnu ljepoticu. Nisam star, jeeee.

  • Lujo123:

    kaj petljate - ja vidim obje u isto vrijeme!