Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle

Noćas počelo zimsko računanje vremena: Evo što se još mijenja

Prema novom zakonu od prošle godine, s promjenom sata više nema obaveze paljenja svjetala na automobilima.
25. listopada 2020. u 08:26 72 komentara 97379 prikaza
Foto: shutterstock

Zimsko računanje vremena kreće zadnje nedjelje listopada, odnosno 25. listopada. Tada se sat pomiče jedan sat unatrag s 3 sata ujutro na 2. Uz to što smo 'dobili' jedan sat sna, mijenjaju se i još neke stvari.

Kako je HEP napisao na svojoj službenoj stranici, povratkom na zimsko računanje vremena mijenjaju se i razdoblja dnevnih tarifa za obračun. Tako će se utrošena električna energija prema višoj tarifi obračunavati u razdoblju od 7 do 21 sat, a prema nižoj od 21 do 7 sati.

Jeste li već očistili radijatore? Evo kako to najjednostavnije napraviti:

1 / 4
Iako se čini da su čisti, radijatori imaju nakupine prašine i treba ih očistiti barem jednom godišnje, a sada je idealno vrijeme za to. Evo kako se na nekoliko načina može ukloniti prašina. 

Prema novom zakonu od prošle godine, s promjenom sata više nema obaveze paljenja svjetala na automobilima. Novi zakon paljenje i gašenje svjetala regulira u datumskom razdoblju od 1. studenog do 31. ožujka, a ne po promjenama zimskog i ljetnog računanja vremena.

Također, zbog pomicanja vremena u željezničkom prometu vlakovi će biti zaustavljeni na sat vremena u kolodvorima u kojima se zateknu u skladu s voznim redom.

Ljetno računanje vremena vraća se 28. ožujka 2021. Međutim, prema odlukama Europske Unije, 2021. godine pomicanje sata se ukida. Do tada, sve države članice trebale bi odlučiti hoće li zadržati ljetno ili zimsko računanje vremena.

Nakon pomicanja sata, dulje spavanje zvuči primamljivo: No ovo ima mnoge negativne posljedice!

Huawei PETAL SEARCH Kako najlakše skinuti top aplikacije poput Tik Toka ili Deezera na vaš Huawei mobitel Od polja do stola Zelena strategija OD POLJA DO STOLA: Strategija koja otkriva pozadinu održivog razvoja Samo na Večernji TV-u Stručnjakinja objasnila zašto mladi nemaju poduzetnički duh i je li euro bolji od kune ZIMSKO RAČUNANJE VREMENA Pomicanje sata može imati posljedice poput jet laga: Stručnjakinja objasnila kako to izbjeći
Korisno
Šetnjom protiv kilograma: Stručnjakinja otkrila 8 savjeta za lakše mršavljenje 'u hodu'
Auro Domus
KRIPTO-BUDUĆNOST
5 predikcija koje se očekuju na tržištu kriptovaluta u 2021. godini
 • stefj:

  Ovo što je EU napravila vodi u kaos s vremenskim zonama, no to je baš prava birokratska odluka. Onda će birokrati opet godinama raspravljati kako da ujednače vremenske zone... Sami sebi daju posla da bi mogli mlatiti praznu slamu. Zamislite ... prikaži još! koliko komisija će se radi toga osnovati, koliko studija će se platiti, koliko novca će se kroz to zavrtiti. Vjerojatno koja milijarda... Danas nema više ekonomskog razloga za prebacivanje vremena (pitanje da li ga je ikada bilo), odnosno, nema direktnog kroz uštedu energije, već se eventualno može kod nas gledati na način da turisti dobiju sat vremena sunca više na plaži...

 • Avatar southman
  southman:

  Umjesto da se odluči većinom glasova ostavlja se mogućnost u EU da svatko bira što želi. Pa na što će to sličiti u 2022.

 • nečešrazbojniče:

  Pa do kada više? Dosta? Ionako nema nikakve uštede a šteti na zdravlje.