Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Video recepti

Obožavate Emily in Paris? Onda je Kir Royal vaše novo omiljeno piće – naučite ga pripremiti!

Foto: Instagram, Davor Puklavec/Pixsell
1/50
19.02.2023.
u 07:00

Kultne TV serije i filmovi iznjedrili su neka od najpopularnijih pića. Svi znaju za Martini tajnog agenta 007, za Cosmopolitan u kojem uživaju Carrie i društvo, a sličnu sudbinu predviđamo i piću koje voli Emily u Parizu.

Netflixova uspješnica ‘Emily u Parizu’ serija je oko koje su podijeljena mišljenja – mnogi je smatraju banalnom i besmislenom, a drugi je pak obožavaju. Ovih potonjih ipak je daleko više, čemu svjedoče tri snimljene sezone i željno iščekivanje četvrte. Ono oko čega će se svi složiti jest da je riječ o seriji koja diktira ili, bolje rečeno, nameće trendove kako u modi tako i u eno-gastro svijetu. U jednoj od epizoda najnovije sezone, poduzetna Emily (inače američka marketinška stručnjakinja zaposlena u pariškoj agenciji) svom klijentu – šampanjskoj kući – ponudi nov način prisutnosti na tržištu, revitaliziranjem zaboravljenog, svojedobno jako popularnog koktela seksi imena Kir Royal. No nije samo ime ono što ovaj koktel čini privlačnim. Privlačna je kombinacija sastojaka – likera od kupine i (u izvornoj varijanti) šampanjca koji se uz zaleđene kupine poslužuje u ohlađenoj šampanjskoj čaši što ga čini idealnim za konzumaciju tijekom ljetnih vrućina. A osim što hladi, i izgleda atraktivno.

 

08.02.2023., Zagreb - Priprema koktela u Peaches & Cream Bar-u. Koktel Kir Royal. Photo: Davor Puklavec/PIXSELL
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Megapopularna pića zahvaljujući malim ekranima

Potaknuti idejom koju serija prezentira, da bi ovo pomalo zaboravljeno piće moglo biti hit ljeta 2023., potražili smo recept u domaćem Peaches & Cream Baru čiji se vlasnik i koktel-majstor Dominik Bečvardi potrudio složiti svima dostupnu verziju ovog pića. Umjesto šampanjca koristio je pjenušac, a kaže da se može, u pravilu, koristiti bilo koje pjenušavo vino. Osim Kir Royala, od Dominika smo zatražili recepte za još dva kultna koktela koja svoju slavu duguju TV seriji, odnosno filmu. Dakako, riječ je o Cosmopolitanu koji je prepoznatljiv zahvaljujući seriji “Seks i grad” te o koktelu White Russian koji je na stare staze slave vratio film “The Big Lebowski”.

08.02.2023., Zagreb - Priprema koktela u Peaches & Cream Bar-u. Kokteli Cosmopolitain, Kir Royal I White Russian. Photo: Davor Puklavec/PIXSELL
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Sva ova tri koktela postoje dugo i imaju svoju publiku, ali zahvaljujući popularizaciji putem malih ekrana potražnja za njima doživjela je – boom. Svakako valja napomenuti da se svakog ljeta iskristalizira jedno piće koje nosi titulu hita pa pitamo Dominika hoće li to biti i slučaj, kako sugerira serija, s Kir Royalom? – To je jako teško predvidjeti. Jedna dobra scena u poznatoj seriji ili TikTok video poznate osobe mogu usmjeriti potrošnju gostiju prema određenom koktelu. A taj prvi korak sveprisutnosti napravila je serija “Emily u Parizu” s klasičnim koktelom Kir Royal. Prema navikama naših gostiju možemo vidjeti da se hrvatska nepca polagano pomiču od gina prema ostalim “bijelim” alkoholima kao sto su votka i tekila. Smatram da će, koje god piće bilo, to biti nešto jednostavno i svježe što ljudi mogu napraviti kod kuće bez prevelikog razmišljanja – objasnio je. 

08.02.2023., Zagreb - Priprema koktela u Peaches & Cream Bar-u. Koktel White Russian. Photo: Davor Puklavec/PIXSELL
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Njegov bar, koji je oživio vizuru zagrebačke Trešnjevke, najpoznatiji je ipak, iako su jednako dobri i u rekreiranju svih znanih koktela, po svojim signature koktelima koji se mijenjanju sezonski, a s dolaskom proljeća imaju i neke novitete. – Imamo naviku dva puta godišnje mijenjati koktel-listu s time da najprodavanije koktele s prošle liste ostavljamo za “Peaches & Cream” klasike. Ovog proljeća nudimo potpuno novu koktel-listu s osam novih koktela koji će biti razigrani i zanimljivi. Kao i na svakoj koktel-listi, pokušat ćemo implementirati nove tehnike i nove inspiracije koje će rezultirati odličnim koktelima. Već smo počeli skupljati ideje koje ćemo uskoro ostvariti i ponuditi – kaže Dominik.

08.02.2023., Zagreb - Priprema koktela u Peaches & Cream Bar-u. Koktel Cosmopolitain. Photo: Davor Puklavec/PIXSELL
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

S obzirom na to da je Dominik, osim svojeg znanja i vremena, s nama spremno podijelio i recepte za ove koktele, logičnim se nameće pitati ga što je potrebno imati doma za sve one koji se odvaže isprobati miksanje pića u kućnoj radinosti? – Mislim da je najvažnija hrabrost. Kako kod hrane, tako i kod koktela, osoba mora biti spremna probati nove stvari i malo se pomaknuti iz zone komfora. Što se tiče samog slaganja koktela, mislim da je bitno razumjeti s kakvim alkoholima radiš i koje su slatke, kisele i gorke komponente koktela. Stvarno nije komplicirano i čak nije potrebna profesionalna barska oprema, već jako dobro mogu poslužiti stare teglice, žlice i cjedila – zaključuje.

08.02.2023., Zagreb - Priprema koktela u Peaches & Cream Bar-u. Koktel Cosmopolitain. Photo: Davor Puklavec/PIXSELL
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

 Atraktivan završetak – uz šibicu i naranču

Ne znamo za vas, ali nas je ova priča definitivno nadahnula na pokušaj ovog uradi sam projekta, posebno efektan kraj koji je karakterističan za finiš koktela Cosmopolitan gdje se, kao šećer na kraju, prije posluživanja, šibicom pale eterična ulja naranče istisnuta iz kriške voća iznad same čaše. Da, da, ulja naranče, kao i ulja limuna – gore. Sjajan trik za impresionirati goste, zar ne? Naravno, prije negoli se bacite u akciju, osigurajte dovoljne količine leda – što za hlađenje čaša, što kao sam sastojak koktela.

08.02.2023., Zagreb - Priprema koktela u Peaches & Cream Bar-u. Koktel Kir Royal. Photo: Davor Puklavec/PIXSELL
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Kir Royal

Sastojci:

  • 15 ml likera od kupine
  • 100 ml pjenušavog vina

Dekoracija:

  • zaleđene kupine

Pogledajte kako se priprema koktel Kir Royal:

 

Cosmopolitan

Sastojci:

  • 40 ml votke
  • 20 ml likera od naranče
  • 30 ml soka od brusnice
  • 15 ml soka od limete 

Dekoracija: 

  • zapaljeno ulje korice naranče

Pogledajte kako se priprema koktel Cosmopolitan:

 

White Russian

Sastojci:

  • 30 ml votke
  • 30 ml likera od kave
  • 30 ml vrhnja

Dekoracija: 

  • čokoladni posip

Pogledajte kako se radi koktel White Russian:

 

 

 

 

 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije