Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Moda i policija

Nošenjem hlača prva dama Carla Bruni krši propise svoje zemlje

Carla Bruni, Nicolas Sarkozy 1
Reuters
29.09.2010.
u 10:18

Policija je 1800. godine izdala naredbu kojom se ženama zabranjuje nošenje hlača, a ta naredba nikad nije povučena.

Hlače su i ove godine hit ženske garderobe na Paris Fashion Weeku, ali modno osvještene Francuskinje poput Carle Bruni, kao i brojne turistice, najvjerojatnije ne znaju da nošenjem hlača u Francuskoj krše 200 godina stari zakon. Naime, policija je tada izdala naredbu kojom se ženama zabranjuje nošenje hlača, a ta naredba nikad nije povučena, piše u novoj knjizi koja se bavi poviješću ovog specifičnog odjevnog predmeta. To bi značilo da je ovaj tjedan prva francuska dama Carla Burni prekršila pravilo svoje zemlje jer je strane dužnosnike u Elizejskoj palači dočekala u - hlačama.

“Naredbom policijskog zapovjedništva 1800. godine ženama je zabranjeno nošenje hlača osim ako za to nisu imale posebno odobrenje. Ovo pravilo nikad nije opozvano, znači da je još uvijek na snazi”, objašnjava povjesničarka Christine Bard, koja je napisala Političku povijest hlača. Dodaje da je žensko nošenje hlača bio društveni tabu i da je pravo odijevanja hlača rezultat borbe u kojoj se reflektirao odnos spolova.

“Hlače nisu bile samo simbol muške moći nego i separacije spolova. Žena koja je nosila hlače mogla je biti optužena za transvestiju”, objašnjava povjesničarka. “Takva žena je bila prijetnja prirodnom poretku stvari, kao i društvenom, moralnom i političkom redu”.

Knjiga odaje počast Marlene Dietrich koja je hlače nosila 1933., ali se one na modnim pistama nisu uobičajile sve do 60-ih godina prošlog stoljeća.

“Masovno su se proširile 1970-ih, zahvaljujući borbi za ženska prava te trapericama i sportskoj odjeći iz SAD-a. Velik je i utjecaj Yves Saint Laurenta, koji je sanjao o tome da za žene kreira ekvivalent muškoj garderobi.” Ali, kaže ova povjesničarka, danas je jednako važno i pravo na nenošenje hlača. Ono što je bitno je sloboda odabira.

Ključne riječi

Komentara 3

VI
vidimškoj
11:05 29.09.2010.

ajde ne piši pizda.ije. U Bibliji piše puno toga šta se ne smi radit,pa nabroji mi 10 ljudi koji je poštuju.

XL
xlns
11:25 29.09.2010.

A šta je ova jedina žena u Francuskoj? Cilj naslova jeste privući čitatelje, ali što znate pretjerati - to nisu istine!

DA
danebi
10:47 02.10.2010.

koga briga

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije