Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Veruschka

Nije se uklapala u kalup manekenki, promijenila je ime i postala slavna

Veruschka
Foto: Johnny Moncada, Getty/Guliver
1/11
20.05.2014.
u 15:09

Sasvim obična djevojka lijepoga lica odlučila je promijeniti svoju sudbinu počevši od vlastitog imena, a cijela ova životna saga bilježena kamerom fotografa Johnnyja Moncada sažeta je na londonskoj izložbi

Supermodel Veruschka zanosnim i egzotičnim licem 60-ih je godina dizala modnu prašinu koja se ni danas, gotovo šezdeset godina poslije, još nije potpuno slegnula.

Kći visokopozicioniranog generala u njemačkoj vojsci rođena je u istočnoj Prusiji. Punim imenom Vera Gottliebe Anna Gräfin von Lehndorff-Steinort htjela je postati umjetnica. Međutim, epska životno-modna priča svoje konture počela je poprimati tek kada se Vera sa svojih dvadeset godina odselila u Firencu da bi ostvarila san. Tamo je primjećuje fotograf Ugo Mulas i nagovara da se ozbiljno posveti karijeri modela. S obzirom na to da je u to vrijeme za manekenku bilo neuobičajeno da bude izrazito visoka, njoj je to uvijek donosilo prednost jer se isticala, ali istodobno i previše odudarala od pojma klasične manekenke.

Foto: Johnny Moncada, Getty/Guliver

Vera je na početku svoje karijere bila vrlo nesigurna i osjećala se kao da ne pripada tom svijetu. Upravo zbog toga kreirala je svoj alter ego ‘Veruschku’

Potom se preselila u New York, koji se nije pokazao gostoljubivim za mladu Veru. Imala je nježno lice, vrlo izražajno zbog strukture kostiju i punih senzualnih usana te vitko i elegantno tijelo koje se nije uklapalo u kalupe ženstvenosti toga doba pa joj je pronalazak snimanja i angažmana bila gotovo nemoguća misija. Razočarana i shrvana okrutnom okolinom u kojoj se zatekla, vraća se u Italiju u kojoj upoznaje fotografa Johnnyja Moncadu koji je već na prvi pogled znao da Vera u sebi nosi nešto posebno i pružio joj još jednu šansu nakon što su svi gotovo potpuno od nje dignuli ruke.

Foto: Johnny Moncada, Getty/Guliver

Jedna u nizu Moncadinih fotografija lijepe Veruschke

Vera i danas za Moncadu govori da je zbog njega promijenila svoje viđenje karijere modela te kako je s njim sve i počelo.Ipak, tadašnja činjenica da odudara od klasičnih okvira ljepote Veri je na samom početku karijere prouzročila osjećaj nesigurnosti pa nije imala dojam kao da pripada tom sasvim novom svijetu mode u kojem se zatekla. Iako je teško povjerovati da se model kakvog znamo danas, s tako impresivnom karijerom iza sebe, ikada osjećao loše u svojoj koži, upravo je to bio razlog zbog kojeg je mlada Vera kreirala alter ego – Veruschku, koja je bila potpuna suprotnost njoj – snažna, odvažna, zanimljiva i odlučna da postane uspješan model.

Nedugo zatim Vera se vratila u New York, ovoga puta kao Veruschka koja je spremna usmjeriti svoju karijeru na pravi put. Velika Jabuka sada se pokazala kao odlična platforma za Veruschku pa se prvotni scenarij nije ponovio. Dapače, smatrana je najboljim svjetskim supermodelom i postala je jedan od najbolje plaćenih modela sa zaradom višom od deset tisuća dolara na dan, a za modne časopise pristala se snimati pod uvjetom da se ispod fotografija potpiše njezino ime jer nije željela da je se izjednačuje s bezimenim modelima.

Foto: Johnny Moncada, Getty/Guliver

Nikada prije viđene Veruschkine fotografije koje je snimio fotograf Johnny Moncada izložene su za posjetitelje na velikoj londonskoj izložbi

No, slava, novac i nagli uspjeh nisu joj pomutili razum, uvijek bila skromna sjećajući se svojih početaka s Moncadom. Veruschka vjeruje da se počeci njezine transformacije iz Vere u fatalnu Veruschku vide u fotografijama Johnnyja Moncade te da će, iako je evoluirala u slavni model, na njegovim fotografijama zauvijek ostati samo Vera, jednostavna djevojka.

Nakon Moncadine smrti 2011. godine, njegova kći pronašla je tri tisuće neobjavljenih fotografija u škrinji koja je bila zapečaćena više od četrdeset godina. Na fotografijama je Vera u prekrasnim i opuštenim pozama odjevena u najbolji talijanski dizajn s potpisom Valentina, Irene Galitzine, Sorelle Fontana, Lancetija i mnogih drugih. Te fotografije, na koje prije toga nitko nije bacio oko, autentičan su dokaz transformacije koja se odvijala ispred Moncadina fotoobjektiva, transformacije obične djevojke u ikonu savršenstva koju smo nakon određenog vremena upoznali pod jednim jedinim imenom – Veruschka.

Foto: Johnny Moncada, Getty/Guliver

Fotografija Veruschke dok čita magazin Fatos snimljena je u Brazilu 1967. godine

Kći slavnog fotografa zaslužnog za fotografije na kojima je vrijeme stalo Valentina Moncada odlučila je objaviti te neviđene fotografije u Londonu na izložbi pod imenom “From Vera to Veruschka: The Unseen Photographs by Johnny Moncada”. Izložba sadrži više od dvadeset crno-bijelih radova te videostimulaciju koja vodi iza kulisa Veruschkina života i njezinih snimanja na lokacijama u Italiji. Uz izložbu koja traje do početka lipnja objavljena je i istoimena knjiga zahvaljujući knjižari Rizolli, u kojoj se prodaje po cijeni od 47,50 funti.

Mala cijena za veliki djelić povijesti u kojoj je zamrznuta ljepota Veruschke, danas priznate multimedijalne umjetnice koja je svoj mir nakon uzbudljive karijere modela pronašla u Brooklynu u kojem živi posljednjih petnaest godina sa svojim životnim partnerom.

No, Veruschka se i danas povremeno odazove na pozive modnih dizajnera da ekskluzivno nastupi na njihovim revijama, a još uvijek snima i reklamne kampanje dokazujući da je vrijeme za nju uistinu stalo.

>>Filozofija mode: Žena mora razviti svoj stil bez obzira je li djevojčica, djevojka, žena ili baka

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije