Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novo istraživanje

Ne volite korijander? Postoji znanstveno objašnjenje za to – krivi su vaši geni

shutterstock
26.02.2021.
u 07:00

Korijander se često koristi kao začin za mnoga jelima i dok većina ljudi voli njegov okus, neki kažu da im korijander ostavlja sapunast i suh okus u ustima.

Korijander je biljka koja potječe iz Južne Europe i sa Srednjeg Istoka. Osim što se primjenjuje kao začin, korijander ima mnogo pozitivnih učinaka na zdravlje. Bogat je eteričnim uljima, proteinima, vitaminom C i organskim kiselina, ali postoje osobe koje ga ne vole, kako piše Unilad.

Naime, korijander se često koristi kao začin mnogim jelima i dok većina ljudi voli njegov okus, neki kažu da im korijander ostavlja ‘sapunast i suh’ okus u ustima. Iako bi mnogi rekli da je to zbog izbirljivosti oko hrane, novo istraživanje pokazalo je da su zapravo krivi naši geni.

Odlični razlozi da med `začinite` cimetom:

1/8

Navodno se sve svodi na znanost. Kada su uspoređivali DNK mrzitelja korijandera s ljubiteljima korijandera, istraživači su otkrili genetsku varijaciju za koju se smatra da je povezana s onima kojima je okus bio sapunast.

- Aromatične osobine korijandera prvenstveno ovise o skupini spojeva poznatih kao aldehidi. Jedna vrsta aldehida opisana je kao ‘biljna i zelena’, a druga vrsta ‘sapunasta i suha’. Jedan od osam gena u blizini SNP-a identificirali smo kodove za receptor zvan OR6A2, za koji je poznato da otkriva aldehide poput onih pronađenih u korijandru - objasnili su istraživači.

Profesor Russell Keast, koji se specijalizirao za znanost o osjetljivoj hranu na Sveučilištu Deakin, podupire ovu tvrdnju. Objasnio je da imamo receptore mirisa u nosu koji su odgovorni za prepoznavanje hlapivih spojeva u atmosferi, uključujući spojeve oslobođene iz potencijalne hrane. Ti receptori mirisa određuju kakav okus imamo kad jedemo korijander.

Međutim, oni su vrlo varijabilni među ljudima, pa se pojedinačna percepcija bilja može uvelike razlikovati. Ovisno o varijanti receptora mirisa koje osoba ima, mogla bi osjetiti okus poput sapuna kad jede korijander, umjesto biljnog okusa koji doživljava većina ljudi.

Procjenjuje se da je otprilike 10 posto populacije pod utjecajem gena zbog kojeg korijander ima neugodan okus. Ovaj receptorski gen uzrokuje da se mirisne tvari u biljci jače vežu za receptore, a češći je kod žena i ljudi europskog podrijetla.

Znate li što se događa s vašim tijelom ako kavu pijete odmah nakon buđenja?

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije