Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 20
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Na Rabu nas očekuje povijesni ugođaj i spektakularan nastup britanskih glazbenica

Rabska Fjera
Foto: Promo
1/3
PR
Autor
PR članak
17.07.2018.
u 14:00

Središnji dio proslave su tradicionalne "Rapske viteške igre“, svečana parada i nadmetanje u pucanju samostrelom "Udruge rapskih samostreličara“ na Trgu sv. Kristofora s početkom u 21 sat

Građani Raba, ali i mnogi strani gosti već su počeli križati dane na svojim kalendarima do Rabske fjere, jednog od ključnih turističkih događanja na obali. Jedinstven događaj kojeg mnogobrojni čekaju s nestrpljenjem održat će od 25. do 27. srpnja, a za vrijeme tih tri dana cijeli grad Rab vratit će se u prošlost i obući ruho srednjeg vijeka.

Bogat i nezaboravan program ove top manifestacije iznova oduševljava sve posjetitelje, točnije njih oko 30.000 koji svojim dolaskom već dugi niz godina grade ovu nagrađivanu i hvaljenu priče. Na Otoku sreće, Rabu, ponovno možemo očekivati brojne aktivnosti, ali i puno slavlja.

Već prvoga dana, 25. srpnja na blagdan sv. Jakova, sprema se veličanstven spektakl. Riječ je o otvorenju Rabske fjere koja započinje predstavljanjem gostiju među kojima su knez, suci, općinsko vijeće, plemstvo i vlastela, trgovci, zanatlije, obrtnici i pučanstvo, umjetnici te ostali. Oni se u povorci spuštaju do Trga sv. Kristofora, gdje će u 21,30 sati gradonačelnik grada Raba Nikola Grgurić pred tisućama posjetitelja svečano otvoriti Rabsku fjeru i tako pokrenuti sveopće veselje.

Nakon toga kreće svečana povorka sudionika Rabske fjere prema gradskoj Loži gdje se svi upisuju u knjigu Rapske fjere. Uz svjetlost baklji i glazbu koja dopire iz svakog kutka kreće izložba srednjovjekovnih starih zanata na kojoj sudjeluju pekari, medari, klesari, stolari, slikari na svili, školjkari, spužvari, pletači košara i konopa, slikari, cvjećari i mnogi drugi.

Drugog dana, na blagdan sv. Ane koji se obilježava 26. srpnja, proslava ne jenjava. Nastavlja se izložba starih srednjovjekovnih zanata na kojoj posjetitelji mogu vidjeti kako se na tradicionalni način izrađuje pojas za hlače ili, primjerice, ukrašava kosa sićušnim cvjetićima. Toga dana, od 21 sat posjetitelji će moći više saznati i o starom zanatu ribarenja u gradskoj luci i ispod Pjacete. Tik uz more uživat će u bogatoj gastronomskoj ponudi kao što su friška riba s gradela, ali i najpoznatiji otočki desert, Rabska torta, čiji recept u originalu čuvaju sestre benediktinke.

Završni dan fjere, 27. srpnja, posvećen je Svetom Kristoforu, svecu i zaštitniku grada Raba, koji započinje  svetom misom i procesijom. Središnji dio proslave su tradicionalne "Rapske viteške igre“, svečana parada i nadmetanje u pucanju samostrelom "Udruge rapskih samostreličara“ na Trgu sv. Kristofora s početkom u 21 sat. 

Ovogodišnja fjera završit će vatrometom točno u ponoć, nakon čega će okupljeni na Trgu Municipium Arba uživati u koncertu britanskog ženskog benda High On Heels. U živoj glazbi i spektakularnom nastupu posjetitelji će uživati do jutarnjih sati, a dašak njihovog glamura toj manifestaciji donijet će poseban i jedinstven ugođaj. 

Ne sumnjamo kako će i ove godine Rabska fjera dodatno obogatiti ponudu destinacije i gostima svih generacija ostaviti lijepe uspomene. Detaljnije o događaju i njegovom programu pročitajte na: http://www.rab-visit.com/hr/aktivnosti/dogadjanja/rabska-fjera/404

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?