Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Muškarci nakon prekida više pate nego žene

Sociolozi kažu da kad se veza prekine, muškarci doživljavaju veći emocionalni udarac i više im se ruši samopouzdanje...
12. travnja 2013. u 14:30 0 komentara 1982 prikaza
preljub, svađa, partneri, par, afera (1)
Foto: Thinkstock

Muškarci teže podnose prekid nego žene. Zašto? Znanstvenici smatraju da je ključ u prijateljima koji nakon traumatičnog iskustva pružaju podršku. Naime, žene već u ranim dvadesetima imaju dobro razvijenu mrežu prijateljica koje ih "terapeutiraju", dok muškarcima u pravilu nedostaje čvrsta prijateljska podrška. U slučaju problema, muškarci se više oslanjaju na partnericu, a kad prekinu vezu to je za njih veći emocionalni udarac i više im udara na samopouzdanje.

Kad dođe do prekida, objašnjava voditeljica istraživanja Melanie Bartley, pripadnici jačeg spola se mogu osjećati izolirano. Muški im prijatelji neće pružiti ni približno podrške kao ženi njena prijateljica jer su muškarci u društvu više natjecateljski nastrojeni. No i muškarci su ranjivi baš kao i žene i pitanje je koliko će se osjećati vrijednima nakon svega...

Definicija "sebe" se promijenila...

Naime, Bartley govori da su se obično žene prije definirale u vezi, dok su se muškarci određivali i cijenili prema poslu. No mlađe generacije, zbog nemogućnosti pronalaska pravog posla, sve se više okreću emocionalnom dijelu života...

Istraživanje na University College u Londonu provedeno je na 1000 parova, a između ostalog je otkriveno da će muškarci biti više pod stresom ako im je veza nefunkcionalna, ali će više od žena uživati ako ljubav cvjeta.

 

pojavio se i lažni
Goga se obratila javnosti: 'Dogodilo se nešto nemoguće, blokirali su moj račun, ne mogu ništa više'
JUBIZOL
Energetski štedljiva kuća
Veliki vodič - zbog ovih kvalitetnih fasada godišnje možete uštedjeti i do dvije hrvatske plaće
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.