Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pripazite

Kuhinjske krpe i ručnike nikako ne biste trebali prati zajedno: Evo i zašto!

Shutterstock
13.10.2023.
u 08:00

Korištene kuhinjske krpe nikad nemojte prati s odjećom u perilici rublja, pogotovo ne s bijelim rubljem

Prilikom pranja rublja, razdvajamo svijetlu i tamnu odjeću, ali vjerojatno činiti jednu uobičajenu grešku – perete zajedno ručnike i krpe. Naime, nikada ne biste ručnike i krpe trebali prati zajedno jer tako postoji mogućnost za kontaminaciju i širenje štetnih bakterija i klica, piše PopSugar

Kuhinjske krpe koristimo i kad brišemo ruke prilikom kuhanja, ali i za brisanje kuhinjskih površina. Osim toga, kuhinjske krpe su zbog čestog korištenja vlažne, zbog čega su idealno mjesto za razvoj raznih klica.

VEZANI ČLANCI:

Na manjim temperaturama lako može doći do toga da bakterije koje su se nakupile na krpama prijeđu na rublje, ili ručnike, i kontaminiraju ih, pa ćete na kraju imati rublje prljavije nego što ste ga ubacili u stroj. Osim toga, ako krpe perete zajedno s ručnicima i ostalim rubljem, klice se vrlo lako mogu prošiti i na njih. Dakle, ako ih perete zajedno, ručnici i drugo rublje se možda neće ispravno očistiti što može biti nehigijenski. Osim toga, ručnici i krpe neće se temeljito oprati ni ako se peru u hladnoj vodi ili ako se koristi nedovoljno deterdženta.

Stručnjaci za čišćenje savjetuju da se ručnici peru svaka četiri dana na 40°C ili na većoj temperaturi kako biste se riješili klica. Ručnike koje koristite za lice možete prati i na 90°C jer ova temperatura učinkovito ubija bakterije. Pranje na visokim temperaturama se svakako preporučuje, osobito za ručnike koje koristite za lice.

Kuhinjske krpe mogu imati više bakterija nego što mislite, a nakon korištenja mogu poprimiti i neugodan miris. Kako biste uklonili neugodne mirise, tijekom pranja možete ubaciti i žlicu bijelog octa ili sode bikarbone. Evo nekoliko savjeta:  

Pustite da se osuše na zraku: Bilo da ste krpom pokupili proliveno vino, vodu sa pulta oko sudopera, ili obrisali masne mrlje sa stola, velika je vjerojatnost da će kuhinjska krpa vrlo brzo biti vlažna i usmrdjeti se. U tom slučaju važno je ostaviti ih da se dobro osuše na zraku prije nego što ih bacite u perilicu, kako biste spriječili rast i širenje plijesni i gljivica. Jednostavno ih objesite na kukicu, ručku štednjaka ili raširite na pultu, prije nego što ćete ih staviti u košaru za pranje. 

VEZANI ČLANCI:

Perite ih odvojeno od ostalog rublja: Cilj vam je da ostaci hrane, bakterije i klice ne završe na omiljenoj pidžami ili donjem rublju. Naravno, nije lako nakupiti dovoljno krpa za samostalno pranje, pogotovo ako često koristite papirnate ručnike. No, možete ih ubaciti u perilicu s dekicama, prekrivačima i sličnom tkaninom, kako bi se uštedjelo vrijeme i voda. Krpa s kojom ste obrisali vlažni pult prije nego što ju stavite na pranje obavezno se mora osušiti. 

Perite ih na visokoj temperaturi: Kuhinjske krpe perite na normalnom ili duljem pranju, te koristite najveću moguću temperaturu. Time se ubijaju sve bakterije koje su se mogle nakupiti. Ako se u stroju nalaze drugi odjevni predmeti, važno je osigurati da te postavke neće oštetiti odjeću, stoga uvijek prvo pročitajte naljepnice na odjeći. 

Izbjegavajte korištenje omekšivača: Omekšivač odjeći daje mekoću i ugodan miris, no na kuhinjskim krpama može ostaviti film, što ih čini nehigijenskim za svakodnevnu upotrebu. S druge strane, ako je riječ o bijelim krpama, dodajte malo izbjeljivača, kako bi skinuo sve mrlje od hrane i masti. Možete ga dodati u ladicu perilice, ili direktno na krpe u bubnju, a osim što izbjeljuje, dodatno će doprinijeti ubijanju bakterija. Opet - pazite na drugu odjeću i nipošto nemojte dodavati izbjeljivač ako drugoj odjeći u perilici ne odgovara. 

Odličan trik kako da vam ručnici budu mekani i mirišljavi: Dodajte samo jedan proizvod u pranje!

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije