Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Krvarenje desni kao znak upozorenja

Krvarenje desni kao znak upozorenja
Foto: Promo
28.04.2018.
u 08:00

Bolesne i upaljene desni su tamno crvene boje, mekane i osjetljive. One lako prokrvare i čest su uzrok neugodnog zadaha

Zdrave desni ne krvare! Ukoliko su vaše desni zdrave, one neće krvariti kada jedete jabuku, perete zube, pa niti na redovnom pregledu kod vašeg doktora dentalne medicine. Ponekad, kada zagrizete jabuku na njoj možete primijetiti tragove krvi. Nekima se isto događa prilikom ispiranja usta nakon pranja zuba. Bez obzira kada ste uočili krvarenje desni, to je znak upozorenja, koji ukazuje na upalu desni (gingivitis) ili na upalu parodonta (parodontitis). U najgorem slučaju, gubitak zuba je moguć.

Foto: Promo
Zdrave desni su blijedo ružičaste boje i izgledom slične površini narančine kore. Bolesne i upaljene desni su tamno crvene boje, mekane i osjetljive. One lako prokrvare i čest su uzrok neugodnog zadaha.

Uzrok: loša oralna higijena

Glavni uzrok upale i krvarenja desni je loša oralna higijena. Bakterijske naslage nakupljaju se na zubima koji su slabo ili uopće nisu očišćeni. Rub između zuba i desni (sulkus) posebno je ugrožen. Bakterije u naslagama luče štetne metaboličke proizvode tzv. endotoksine, koji izazivaju odgovor u imunološkom sistemu. Taj imunološki odgovor izaziva upalu, koja dovodi do povlačenja desni. Ukoliko se infekcija dalje ne liječi, ona napada parodont, a na kraju i samu čeljust. Ali rizici se ne ograničavaju samo na usnu šupljinu, ugrožen je cijeli organizam. Infarkt, moždani udar, prijevremeni porod i niska porođajna težina djece su stanja kojima su znatno izloženije osobe s uznapredovalim upalama zubnog tkiva u odnosu na ljude sa zdravim zubnim tkivima.

Bolje četkanje

Povremena krvarenja često su znak da trebate bolje prati vaše zube. Pritom nije bitno koliko vremena dnevno provedete četkajući zube, već koliko to učinkovito i kvalitetno radite. Nikako nemojte prestati četkati zube kako biste zaustavili krvarenje, jer će se upala desni samo pogoršati. Plak se mora ukloniti, inače desni neće ozdraviti. A to je jedino moguće uporabom mekane, guste četkice za zube i međuzubne četkice.

Izaberite četkicu sa što je moguće više vlakana, tankih i gusto posloženih, koja neće traumatizirati desni i koja će efikasno očistiti zubne površine, kao što je Curaprox CS 5460. Za najbolje rezultate, neophodno je postaviti pola vlakna na desni, pola na zube, uz lagane kružne pokrete i minimalan pritisak. Video upute možete pogledati na Youtube kanalu: Curaprox Hrvatska.

Zašto zubni konac nije dobar?

Foto: Promo
Međuzubna četkica je jedinstven proizvod koji uvelike nadmašuje konac za zube, jer nije toliko traumatična za desni kao konac i može očistiti zaostale zubne naslage iz baš svih međuzubnih prostora u ustima. Takva četkica svojom veličinom i oblikom jednostavno se prilagođava različitim veličinama međuzubnih prostora i kada se naviknete na nju, postaje svakodnevno neizostavno pomagalo za zdrave zube.

Foto: Promo

Četkicom za zube može se očistiti 70% zubnih ploha, dok međuzubna četkica čisti preostalih 30%. Jednom kada higijena zuba i desni postane svakodnevna i temeljita, nema mogućnosti da bakterije plaka razviju svoj štetan utjecaj na zubna tkiva. Vaši zubi će vam biti zahvalni, a u konačnici,

profitirat ćete i financijski jer ćete značajno smanjiti troškove

skupih popravaka i liječenja u ordinacijama dentalne medicine.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije