Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 31
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Kako se kontinuirano zdravije hraniti i živjeti?

Grana.hr
Foto: Grana.hr
09.03.2023.
u 08:00

Vjerujemo da ste kao većina nas već pomalo shvatili da brzinske dijete nisu dovele do onoga čemu ste težili, jer ste izgubljene kilograme vratili u vrlo kratkom roku?

Vjerujemo da ste kao većina nas već pomalo shvatili da brzinske dijete nisu dovele do onoga čemu ste težili, jer ste izgubljene kilograme vratili u vrlo kratkom roku? Ako je tako, savjetujemo vam da obratite pažnju na nutritivno bogate namirnice koje će vam popraviti raspoloženje i podići nivo energije…

Nekoliko obroka dnevno: Zašto je ovo ispravan način prehrane?

Konzumiranje 4-5 obroka dnevno uključuje doručak, prijepodnevni međuobrok, ručak, poslijepodnevnu užinu i večeru. Da biste to postigli, važno je jesti svaka tri do četiri sata. Na taj način niti u jednom trenutku nećete osjećati glad te ćete moći unositi manje kalorija. Kada smo popričali s ljudima koji se drže ove prehrane, većina nam je odgovorila da im je najveći problem preskakanje obroka, jer često „nemaju pri ruci“ pravilan međuobrok.

Grana.hr domaća je web trgovina osmišljena s ciljem unapređenja prehrambenih navika današnjice u kojoj pojedinac često, zbog užurbanog načina života, nema vremena voditi brigu o vlastitoj prehrani i zdravlju. Uz već pripremljene proizvode Bezglutenske kaše nemoguće je preskočiti obrok, makar imali samo 5 minuta na raspolaganju za konzumiranje istog.

Kako očuvati svoju mikrofloru?

Broj znanstvenih istraživanja koja potvrđuju povezanost između disbalansa u crijevima i intolerancije na određene prehrambene namirnice povećava se eksponencijalno.

Razlozi crijevnog disbalansa tj. neadekvatnog razvoja crijevne mikrobiote najčešće potječu od loših prehrambenih navika, prevelikog nenamjernog unosa antigena iz okoline, unosa lijekova, prekomjernog korištenja agresivnih antibakterijskih agensa i sl.

S tim u vezi – nastupaju prebiotici - hrana za dobre bakterije u debelom crijevu. Prebiotici nisu živi organizmi, već neprobavljivi sastojci hrane. To su biljna vlakna, inulin, fruktooligosaharidi te ostaci nakon razgradnje stanica. Prebiotici poboljšavaju preživljavanje probiotoka dok prolaze kroz gornji dio probavnog sustava. Omogućuju njihovo naseljavanje i po potrebi rast i aktivaciju u mikroflori debelog crijeva.

Fruktooligosaharidi se nalaze u 36.000 biljnih vrsta diljem svijeta. Budući da ih enzimi gornjeg dijela probavnog sustava ne mogu probaviti, a jedan gram frukotooligosaharida ima samo 1,6 kcal, često se koriste kao niskokalorični i protukarijesni zaslađivači. Posebno su dobri za oboljele od šećerne bolesti jer ne potiču izlučivanje inzulina. Osim toga, pomažu odražavanju ravnoteže mikroflore crijeva, sniženju ukupnog kolesterola i lipida u krvi, te poboljšavaju omjer dobrog i lošeg kolesterola. Brojne studije pokazuju da fruktooligosaharidi povećavaju apsorpciju minerala u organizmu, osobito kalcija i magnezija.

Kvalitetni obroci

Prebiotici se prirodno nalaze u u kvalitetnoj, vlaknastoj i nutritivno bogatoj hrani kao što su poriluk, šparoge, cikorija, čičoka, češnjak, luk, pšenica, zob, i soja. Govorimo li o pravilno izbalansiranoj prehrani treba svakako spomenuti da vlakna jabuke, rogač, teff, badem, zob i slične namjernice djeluju blagotvorno na crijeva, stimuliraju njihovu peristaltiku i kvalitetna su hrana za prijateljske bakterije. Na tržištu možemo pronaći bezglutenski hranu bogatu prebioticima u potpunosti namijenjenu i prilagođenu svima, pa čak i određenim skupinama: radno aktivne osobe, sportaši, kao i djeca na bezglutenskom režimu.

Grana proizvodi (prebiotici) djeluju sinergijski s probioticima (živim kulturama) i blagotvorno djeluju na crijevni mikrobiom - potiču razmnožavanje korisnih bakterija uobičajeno prisutnih u crijevima i čine značajne dobrobiti za naše zdravlje!

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije