Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KAKO SE NOSE S KRIZOM

U Hrvatskoj minimalac, u Austriji 80-90 % plaće, u Irskoj otpuštene ostavljaju na ulici

Foto: Pixsell
1/4
20.03.2020.
u 08:58

Irska, kamo je migriralo jako mnogo hrvatskih građana, faktički sve otpuštene ostavlja na ulici s minimalnom zaštitom jer su njihovi doprinosi mali.

Osim jeftinih kreditnih linija, moratorija ili reprograma na plaćanje poreznih davanja, čuvanje zaposlenosti prioritetna je mjera i u drugim državama.

Način pomoći, dakako, različit je ovisno o snazi i financijskim mogućnostima države. Italija će, primjerice, svima koji su samozaposleni, a ostali su bez posla, isplatiti 500 eura mjesečno. Solidarnom se u ovom slučaju prema radnicima postavila Austrija koja će u pogođenim tvrtkama isplaćivati  80-90% plaće zaposlenih, kao i socijalno osiguranje. No, isto tako treba znati da je do četvrtka u Austriji bilo 75 tisuća novoprijavljenih radnika na tamošnjoj burzi i većina je ostala bez posla zbog zatvaranja lokala i skijališta. Inače, Austrija spada u zemlje koje imaju jaku socijalnu zaštitu, ali i visoke stope doprinosa za zdravstveno i mirovinsko osiguranje te porez na dohodak koji za više platne razrede ide iznad od 50 posto.

Irska, kamo je migriralo jako mnogo hrvatskih građana, faktički sve otpuštene ostavlja na ulici s minimalnom zaštitom jer su njihovi doprinosi mali, pa su im i naknade za vrijeme bolovanja i nezaposlenosti male. Većina zaposlenih u Irskoj nema zdravstvenu zaštitu.

– Slabo plaćeni radnici i oni iz „gig“ gospodarstva koji su pogođeni virusom korone posebno će biti teško pogođeni „anemičnim“ sustavom socijalne zaštite u Irskoj, kazao je jedan tamošnji istraživač, a prenosi The Irish Times. Govoreći na konferenciji u Dublinu, istraživač  Michael Taft rekao je da Irska nema sustav plaćenih bolovanja, već samo paušalne naknade nešto više od 203 eura tjedno.

"Naš se sustav temelji na povećanju siromaštva, a ne na stvarnoj socijalnoj zaštiti", rekao je taj Irac. Prvih sedam dana bolovanja radnici ne dobiju ništa. Ista svota od 203 eura tjedno isplaćuje se i otpuštenim radnicima. U Irskoj je prošlih tjedana bez posla ostalo 75 tisuća zaposlenih po kafićima, a procjene su da će se broj otpuštenih mjeriti stotinama tisuća. 

Komentara 84

Avatar southman
southman
09:35 20.03.2020.

Austrija vraća koliko i dobije. Koliko radnika u Austriji prima dio plaće na crno a koliko u Hrvatskoj. Sva ta davanja ne podliježu porezu. Dakle porez ne želimo plaćati a pomoć od države želimo dobijati !

MA
Maja0082
10:03 20.03.2020.

Gospodja koja je napisala clanak nije bas bila najbolja iz matematike... Dakle Italija daje 500 eura mjesecno a irska 203 eura tijedno.... Dakle tko je ovdje lud?

AH
ahirajkamahirajgo
10:36 20.03.2020.

Odgovor onima koji iz Lijepe naše pljuju po Irskoj. Ja živim u Irskoj preko 3 godine i za ovo vrijeme ovog COVID 19 virusa nažalost ne radim jer je moj sektor u kojem radim zatvoren pa mi država, meni i cijeloj mojoj obitelji daje potporu od tih 203e tjedno. Znaci 800e mjesečno. Pošto nas je četvero, dobijemo samo 3200e mjesečno. Dok platimo trosoban stan od 100m2, 900e mjesečno, struju 100e mjesečno, drugih režija nema, nama ostane SAMO 2200e. Plaši me da nam to neće biti dosta i teško nam je. Stvarno ne znam kako ćemo sa samo 2200 preostalih eura mjesečno. Nakon tih 6 tjedana koje se prima COVID19 Emergency Payment, može se prijaviti za regularni Jobseekers Allowance koji iznosi 192e TJEDNO po osobi sve dok ta osoba ne radi ili ne može naći posao.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije