Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 140
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Kako održavati oralnu higijenu tijekom ortodontske terapije

Kako održavati oralnu higijenu tijekom ortodontske terapije
Foto: Shutterstock
22.02.2018.
u 13:00

Obično četkanje više nije dostatno i potrebno je u svakodnevnu higijenu uvesti nova pomoćna sredstva da bi se održalo dobro zdravlje usne šupljine, bez pojave novih karijesa za vrijeme ortodontske terapije.

U današnje vrijeme, pacijenti su sve više svjesni važnosti estetike lica i lijepog osmijeha pa se sve više obraćaju ortodontu želeći svoj osmijeh i izgled zubi učiniti ljepšim. Pravilan odnos zubi i čeljusti nema samo estetsku važnost, već i pozitivan utjecaj na zdravlje cijeloga žvačnog sustava (žvačnih mišića i temporomandibularnog zgloba). Između ostalog, ortodontsku terapiju smatramo jednom od najboljih preventivnih mjera koja može spriječiti nastanak karijesa na mjestima koja nisu bila dostupna čišćenju prije ortodontske terapije.

Individualan pristup svakom pacijentu

Terapija podrazumijeva ponekad korištenje mobilnih te sve više fiksnih naprava, uz naravno individualni pristup svakom pacijentu. Suvremena ortodoncija nije ograničena starosnom dobi, tako da u terapiju ulazi sve više odraslih pacijenata, kojima se u sklopu interdisciplinarne suradnje postižu maksimalni estetski i funkcionalni rezultati. Dobra higijena i redoviti dolasci na kontrolne preglede glavne su obveze pacijenta i ključni su za uspjeh terapije. Fiksni aparati sastoje se od bravica na svakom zubu, žice koja ih povezuje i drugih žičanih ili gumenih elemenata. Naravno da je higijenu puno teže održavati kada su na zubima bravice, no time je ona važnija. Između ostalog, održavanjem odgovarajuće higijene, a time i zdravlja zubnog mesa stvaraju se uvjeti za brz i efikasan pomak zuba.

Kombinacija konca, interdentalne četkice i oralnog vodenog tuša

Obično četkanje više nije dostatno i potrebno je u svakodnevnu higijenu uvesti nova pomoćna sredstva da bi se održalo dobro zdravlje usne šupljine, bez pojave novih karijesa za vrijeme ortodontske terapije. Za svakodnevnu higijenu preporučuju se mekane četkice, a kružnim laganim pokretima  čiste se zubi, zubno meso i bravice ortodontskog aparatića. Tvrde četkice se ne preporučuju jer čvrsta vlakna mogu zapeti između bravica i žica. Interdentalne četkice dolaze na kraju, a koriste se samo za čišćenje prostora između zubi te za čišćenje prostora ispod žice koje je vrlo teško očistiti običnom četkicom. Osim obične četkice s mekanim vlaknima i interdentalne četkice, u oralnu higijenu treba uvrstiti i ortodontski konac.

Ukoliko su zubi jako zbijeni te se ne može koristiti konac ili interdentalna četkica, preporuča se oralni vodeni tuš (aparat koji kroz posebne nastavke izbacuju tekućinu pod pritiskom). Vrh nastavka je potrebno prisloniti u područje između dva zuba, tako da mlaz vode ispere ostatke hrane koji su zaostali između zuba. Nažalost, čačkalica je još uvijek jako rašireno i popularno sredstvo za čišćenje interdentalnih prostora, međutim preporuka je da se radije zamijeni jednim od gore navedenih načina čišćenja budući je čačkalicom iznimno lako ozlijediti zubno meso.

Kombinacijom konca, interdentalne četkice i oralnog vodenog tuša uspjeh je zagarantiran. Potrebno je samo biti strpljiv. Ukoliko se primjeti da zubi krvare prilikom čišćenja, to je znak manje upale, te je potrebno nastaviti čistiti to područje, jer upala obično prolazi ukoliko higijena bude bolja. Pacijenti vrlo često kada se pojavi krv prestaju s četkanjem, što je najveća pogreška, jer tek tada zubno meso još više natiče zbog nakupljanja bakterija te još više krvari, čime se ulazi u začarani krug.

Svakako za vrijeme ortodontske terapije trebate odlaziti na kontrole kod stomatologa koji će provoditi dodatne higijenske mjere poput ultrazvučnog čišćemja kamenca te pljeskarenja (postupak čišćenja zubne površine mješavinom vode i finog praha pod velikim pritiskom).

Uz pojačanu higijenu i redovite kontrolne preglede ortodontska terapija će rezultirati ljepšim osmjehom, bez novih karijesa i ispuna.

Sandra Anic Milosevic, prof.dr.sci. spec ortodont

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije