Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Oralno zdravlje - stomatološka protetika

Oralno zdravlje
Foto: Thinkstock
29.01.2018.
u 13:00

Oralna higijena kod protetskih pacijenata podrazumjeva temeljito četkanje četkicom i pastom s posebnim naglaskom na zubne vratove i područja između zubi kružnim kretnjama.

Oralna higijena je ključan faktor kako oralnog tako i cjekopnog sustavnog zdravlja pacijenta. U današnje vrijeme zubi postaju novi pokazatelj društvenog statusa, stoga protetski pacijenti itekako moraju biti svjesni važnosti održavanja oralne higijene nakon protetske terapije. Privlačnost lica ima važnu ulogu u razvijanju osobnosti i socijalne interakcije. Osmijeh igra presudnu ulogu u izrazu lica. Privlačnost lica i estetika osmijeha su međusobno čvrsto povezani. Osmijeh zauzima drugo mjesto nakon očiju u evaulaciji privlačnosti lica. Atraktivan osmijeh ne ovisi samo o komponentama kao što su veličina, oblik i boja zuba, već i o zdravlju zuba i okolnih mekih tkiva.

Lijepi i zdravi osmijeh podiže osjećaj samopouzanja i čini život kvalitetnijim i zadovoljnjim. Kako bi osmijeh nakon protetske terapije ostao atraktivan izuzetno je važna ispravna oralna higijena za zdravlje zubi i okolnih mekih tkiva. Samo redovitim, pravilnim i temeljitim održavanjem oralne higijene može se garantirati dugortajnost protetskih nadomjestaka i održati zdravlje stomatognatog sustava. Neovisno o materijalu, tehnici izrade ili vrsti nadomjeska, njihov vijek trajanja izrazito ovisi o higijenskim uvjetima. Trajanjost fiksnoprotetskih nadomjestaka orjentacijski je 5 godina.

To je prosječno vrijeme koje bi nadomjestak trebao održati strukturnu trajnost u ustima i ispunjavati svoju funkciju prije nego što će ga biti potrebno zamijeniti. Uz redovite kontrole i pravilnu oralnu higijenu trajnost može biti i duža. Kod protetskih pacijenata nakon predeja rada u ustima preporuka je redovito, sustavno i profesionalno uklanjanje plaka svakih 4-6 mjeseci i poboljšanje oralne higijene kod kuće. Postavljanjem nadomjeska na zub stvaraju se uvjeti koji pogoduju nakupljanju plaka i otežavaju njegovo čišćenje. Rub krunice u dodiru sa zubnim mesom predstavlja predilekcijsko mjesto za nakupljanje plaka, a teže ga je očistiti kod krunica čiji rub završava ispod gingive. Ispod tijela mosta se također mogu nakupljati ostaci hrane na kojima se razmnožavaju bakterije pa uzrokuju upalu sluznice ispod mosta i oko susjednih zubi.

Osjetljivo je i područje na kojem zdravi zub dolazi u kontakt s fiksno protetskim nadomjeskom. Na tom mjestu može se nakupljati plak i uzrokovati upalu zubnog mesa i karijes. Uvriježeno mišljenje da nakon fiksno protetske terapije (ljuskice, krunice, mostovi, krunice i mostovi na implantatima) zubi su „zaštićeni“ i da se više ne mogu pokvariti je potpuno krivo. Kod zubi s fiksno protetskim nadomjescima potrebna je intenzivnija higijena nego kod zdravih zuba.

Oralna higijena kod protetskih pacijenata podrazumjeva temeljito četkanje četkicom i pastom s posebnim naglaskom na zubne vratove i područja između zubi kružnim kretnjama iz smjera gingive prema nadomjescima na isti način kako se provodi higijena četkicama na zdravim zubima. Nije potrebno uvoditi posebne metode četkanja, već je potrebno savjesno i redovito provoditi uobičajene mjere oralne higijene. Zubnu četkicu treba usmjeriti tako da su vlakna pod kutom od 45° na površinu zuba i laganim vibracijskim kretnjama četkati vratove zubi uz gingivu i interdentalne prostore. Preporuka svakako je uz redovito četkanje održavati redovitu oralnu higijenu i pomoću dentalnog konca i interdentalnih četkica. Dentalni konac je obavezno sredstvo za odstranjivanje plaka međuzubnih prostora koji nisu dostupni čišćenju četkicom, a interdentalne četkice omogućavaju optimalno uklanjanje plaka s područja između protetskih nadomjestaka i zuba.

Za čišćenje međuzubnih prostora preporučljivo je koristiti tanke interdentalne četkice jer njihova tanka žičana jezgra omogućuje uporabu i u vrlo uskim međuzubnim prostorima. Budući da upala zubnog mesa započinje upravo na tim teže dostupnim mjestima, potrebno je redovito uklanjati bakterijske naslage. Ako se higijena ne održava pravilno povećava se rizik od nastanka karijesa u međuzubnim prostorima. U odabiru prave i odgovarajuće veličine dentalnih, interdentalnih četkica i dentalnih pasta može vam pomoći vaš doktor dentalne medicine. Pri izboru proizvoda za održavanje oralne higijene iznimno je bitno provjeriti sastav samog proizvoda. Dentalne paste koje u sebi ne sadrže štetne sastojke kao što su NLS (natrij-lauril sulfat), sveprisutan dezinficijens triklosan, kao ni plastične čestice i kemijske izbjeljivače su izbor jer bez štetnih sastojaka smanjuje se nadraženost sluznice usta, a time i mogućnost nastanka afti u usnoj šupljini. Na tržištu danas postoji i zubni tuš koji vodenim topom uklanja naslage plaka i bakterije iz interdentalnih prostora i ispod zubnog mesa.

Funkcionira na principu potisne tehnologije zraka i mikrokapljica. Kao kemijska potpora mehaničkom čišćenju četkicom za zube kod protetskih pacijenata preporuka je koristiti tekućinu za ispiranje usne šupljine koje sadrže sastojke za sprječavanje nastanka zubnih naslaga. One su pomoćno sredstvo u održavanju oralne higijene i ne mogu zamijeniti redovito četkanje zubi sa dentalnom četkicom i pastom. Sve antiseptičke tekućine, bez obzira na sastav, puno bolje djeluju ako se koriste nakon četkanja zubi nego ako se koriste samostalno.

Četkanje je potrebno da bi se uklonio dentalni plak koji prianja uz površine, kako zuba tako i protetskih nadomjestaka. Samim ispiranjem nije ga moguće odstraniti. Preporuka je koristiti antiseptičke tekućine nakon četkanja jer se na taj način umanjuje broj preostalih bakterija nakon četkanja i usporava ponovno stvaranje plaka. Za održavanje Oralne higijene kod fiksno protetskih pacijenata potrebno je:

  1. Redovito profesionalno čišćenje zuba kod doktora dentalne medicine svakih 4-6 mjeseci

  2. Redovito i temeljito oralno čišćenje kod kuće 3x na dan po tri minute, obavezno ujutro i navečer prije spavanja te nakon jela

  3. Održavanje oralne higijene pomoću dentalnih četkica i pasta, dentalnog konca, interdentalnih četkica, zubnih tuševa i pomoću tekućina za ispiranje usne šupljine

Doc.dr.sc. Andreja Carek
Zavod za fiksnu protetiku
Stomatološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Gundulićeva 5, Zagreb

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije