Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 198
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
hrana za vječnost

Kad ste zadnji put uživali u ovom jelu? Za domaću juhu sa štruklima uvijek se traži tanjur više!

Sandra Šimunović/Pixsell
12.01.2022.
u 07:05

Štrukli u juhi ili juha sa štruklima - neki je zovu ovako, drugi onako ali svi se slažemo u tome da će tanjur ove juhe spasiti i najgori dan. Ako baš morate, možete je pripremiti i od gotovih štrukli kupljenih u trgovini, ali tek s onim domaćima juha će prijati baš onako kako treba!

Volimo ih kao zaseban obrok, predjelo, u juhi, kao glavno jelo ili čak desert! Volimo ih kuhane, pečene, u slanoj ili slatkoj varijanti... Nije ni čudo da se dobar glas o zagorskim štruklima odavno proširio izvan granica Hrvatske do te mjere da sve više turista ne napušta Lijepu Našu dok ne proba omiljene štrukle. 

Foto: Sandra Šimunović/Pixsell

Štrukli u juhi 

Potrebno vam je 4-8 gotovih štrukli (recept u nastavku)

Sastojci:

4 žlice ulja

5 dkg luka

1 žlica slatke crvene paprike

2 žlice kiselog vrhnja

1 vezica peršina

1 l vode sol

Priprema:

U širokoj i nešto dubljoj posudi na zagrijanom ulju popržite luk, dodajte papriku, odmah ulijte vodu, posolite. Čim juha zakipi, u posudu poslažite štrukle jednu do druge i kuhajte otprilike 15 minuta, zatim dodajte vrhnje i nasjeckani peršin. Poslužite u dubokim tanjurima.

Foto: Matija Topolovec/Pixsell

Zagorski štrukli

Za tijesto:

50 dkg glatkog brašna

1 jaje

2 žlice ulja

sol

1 žlica blagog octa

malo mlake vode

Foto: Matija Topolovec/Pixsell

Za nadjev:

10-15 dkg maslaca

4 jaja

60 dkg svježeg sira

1 dl kiselog vrhnja

sol

Za preljev:

8 dkg maslaca

5 dkg krušnih mrvica

Predpriprema:

Brašno prosijte na radnu površinu. Malo zagrijte vodu da bude mlaka. Omekšajte maslac, a sir protisnite. Umutite jaja za nadjev. Pripremite stolnjak i tanjur s debljim rubom.

Priprema:

Na sredini brašna napravite udubinu pa u nju stavite jaje i ulje, izmiješajte vilicom i pomalo dolijevajte mlaku vodu u koju ste ulili ocat. Zatim tijesto izradite rukama tako da s visoka tučete o radnu plohu toliko dugo dok ne postane posve glatko. Tijesto razdijelite na tri kruščića koje premažite uljem i prekrijte zagrijanom posudom. Tako pokriveno tijesto ostavite da stoji pola sata. U međuvremenu rasprostrite stolnjak i pospite ga brašnom. Tijesto malo razvaljajte valjkom pa ga razvlačite rukama da postane jako tanko i prozirno. Deblje rubove odrežite i poklopite zagrijanom posudom. Razvučeno tijesto pustite da se mrvicu osuši pa ga poprskajte dijelom rastopljenog maslaca.

Foto: Matija Topolovec/Pixsell

Za nadjev omekšani maslac pjenasto umutite s protisnutim sirom, umućenim jajima i malo soli. Po potrebi dodajte malo kiselog vrhnja, ovisno o čvrstoći sira. Trećinom pripremljena nadjeva premažite jednu polovicu tijesta i s pomoću stolnjaka savijte u usku savijaču. Rubom tanjura režite 10 cm dugačke štrukle kojima krajevi moraju biti dobro zatvoreni. Na isti način izradite štrukle od preostala tijesta i nadjeva. Gotove štrukle kuhajte u receptu za juhu ili – ako ne želite u juhi – u slanoj kipućoj vodi 15-20 minuta, ali nemojte kuhati odjednom veću količinu. Iz vode štrukle vadite šupljikavom lopaticom i slažite ih na tanjur. Po želji, na zagrijanom maslacu prepržite malo krušne mrvice i pospite preko štrukli.


Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije