Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 31
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
jeste li znali?

Doris Pinčić majstorica je za vučena tijesta, ima super recept za burek od sira i koristan savjet za početnike

Doris Pinčić/Instagram
08.01.2022.
u 07:05

Prvo treba stoički podnijeti desetak propalih pokušaja dok ne savladate vještinu razvlačenja tijesta, a kad se to dogodi, neće vam trebati više od pet minuta, tvrdi vješta kuharica Doris Pinčić.

Razvlačenje kora za pite vještina je za koju većina smatra da ju je nemoguće savladati, prije svega jer ćete teško dobiti recept s precizno navedenim količinama – glavni sastojci su upornost i strpljenje! Zabavite se u kuhinji uz recept naše poznate i svima omiljene voditeljice.

Foto: Doris Pinčić/Instagram

Burek sa sirom

Sastojci za tijesto:

500 g brašna za burek

malo mlake vode

malo soli

malo ulja

1 žlica octa (mene je moja baka naučila da tako kore manje pucaju)

Foto: Doris Pinčić/Instagram

Za nadjev:

svježi sir

domaće vrhnje

sol

Foto: Doris Pinčić/Instagram

Priprema:

Sastojke za tijesto dobro umijesite, natopite uljem i ostavite da se tijesto odmori (ovo je jako važan korak: neka stoji barem pola sata, i to prekriveno plastičnom folijom da se ne napravi korica jer onda ništa od razvlačenja). Stol prekrijte dobrim stolnjakom, malo ga pobrašnite i počnite se igrati s tijestom. Od sredine prema van malo-pomalo razvlačite kore. Ako i nastane koja rupica,
ništa strašno. Ovdje igra metoda pokušaja, pogrešaka i strpljenja. I ja sam barem 10 puta bacila dok nisam napravila savršeno tanke kore. Jednom kad savladate, trebat će vam pet minuta za cijeli stol. Kad ste gotovi s tijestom, pomiješajte sir, vrhnje i sol za nadjev pa ga rasporedite po korama. Uz pomoć stolnjaka motate duge zmijice koje onda rolate u krug i slažete jednu pored druge
u pleh. Kad je pleh pun, sve ide na pečenje, temperatura ovisi o tome kakva vam je pećnica. Kod mene se peče 30-ak minuta na 200 stupnjeva.

Foto: Doris Pinčić/Instagram


Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije