Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Svakodnevno se bori s osudama

Jedna od najmlađih transrodnih osoba na svijetu ima 12 godina, a da je u krivom tijelu shvatio je već s tri!

Terri Lammin
11.12.2019.
u 11:58

Ashton, odnosno Ashley jedna je od najmlađih transrodnih osoba u svijetu. Nailazila je na mnoge osude, a pokušala je počiniti i samoubojstvo.

Terri Lammin (43) iz Ramsgatea, Kent, rekla je da je gledala svoju kćer Ash (rođenu Ashton) kako odrasta zbunjena i kako se ne osjeća ugodno u vlastitom tijelu, te joj je to slamalo srce, rekla je za dailymail.co.uk.

Rekla je: "Iako je rođena kao dečko od kada je počela govoriti Ash je inzistirala da je cura. S pet godina ispitivala me kada ćemo joj ukloniti penis i zašto ga uopće ima."

Bila je opsjednuta rozom bojom i haljinama za princeze - kao i većina djevojčica. Inzistirala je da se kupa u kostimu za sirene. Iako se čini da je to tražila jer joj se kostim sviđa, ona nije željela gledati svoje tijelo. Ashton, koja je promijenila ime u Ashley kada je imala 8 godina rekla je da je bilo teško odrastati kao transrodna osoba, ali sada se napokon osjeća dobro.

Foto: Terri Lammin

"Putovanje je bilo dugo i još uvijek traje, ali osjećam dio pobjede. Ponekad se osjećam prihvaćeno, ponekad ne. Neće svi razumijeti i svatko ima svoje mišljenje, poštujem to. Ali isto tako se nadam da inspiriram druge."

Terri tvrdi kako je Ashley pravi primjer djeteta koje je rođeno u krivom tijelu.

Sada ima skoro 13 godina i polako ide kroz promjenu spola u jednoj klinici - najmlađa je transrodna Britanka. Uskoro će početi piti hormone koji će blokirati pubertet. Sve je proučila i čak želi da joj se ugradi maternica kako bi mogla biti mama jednog dana.

Dok neki optužuju njezinu mamu kako je to zaista teška odluka za dijete i kako je Ash premlada da bi znala što želi, ona ističe kako će kćer uzimati hormone blokade do punoljetnosti. Tada će znati samostalno želi li nastaviti putovanje promjene spola ili ne. Ako se odluči da ne želi prestat će uzimati hormone i pubertet će krenuti u idućih nekoliko godina.

"Nikada nisam mislila da je to samo faza, Ash je bila Ash oduvijek. Kada je imala tri godine rekla mi je da je dečko samo zato jer nosi muško ime i da je to moja krivica. Osjećala sam se užasno jer je krivila mene. Mislila sam da je Ashton možda homoseksualan. Uvijek sam si govorila - ako je on sretan i ja sam."

Foto: Terri Lammin

Terri, majka još sedmero djece, kaže kako je najteže bilo kada je Ash krenula u školu. "Morala sam ju poslati u muškoj uniformi i osjećala sam se užasno. Škola je bila odlična, ravnatelj je rekao ako će Ashley biti lakše da nosi žensku uniformu - neka nosi. Mislila sam da će nas osuđivati, ali Ashley je bila sretna. Prije toga kada god je trebala ići u školu grizla me i udarala, nije htjela. Od kada ide u ženskoj uniformi, ide s veseljem."

Iako je škola i školski kolege bila pozitivna, problem su bili roditelji - izostavljali su ju s događanja i žalili se što Ash koristi ženski wc.

"Dok je Ash bila Ashton i dolazila na rođendane djece u haljinicama, nikome nije smetalo. Kada sam ju pustila da bude Ashley, roditelji su mi govorili kako je to sada drugačije. Djeca su bila pozitiva, njih nije bilo briga jel ona muško ili žensko, jednostavno su se igrali."

Foto: Terri Lammin

Kada je Ash navršila 11 godina i krenula u drugu, srednju školu, postala je meta zlostavljača koji bi bacali stvari na nju u busu i vikali joj "transić" - Terri ju je ispisala. Sada se Ash školuje kod kuće, a njezina majka kaže da bi voljela da se u obrazovni program uvrste i lekcije o transrodnim osobama.

Djevojčica pati od anksioznosti, a pokušala je i počiniti samoubojstvo. “Nekim danima je presretna zbog onoga što je, drugim danima se osjeća užasno. Pita me zašto se to mora događati baš njoj, mrzi samu sebe. Ja joj govorim da ne treba, neki ljudi su jednostavno rođeni takvi. Neki s jednom nogom, neki transrodni, ali bitno je znati nositi se s tim.”

Foto: Terri Lammin

Ashley je jedna od najmlađih osoba koja se odlučila na promjenu spola u svijetu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije