Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 120
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Isprobajte!

Jedete li kad pastrnjak? Evo za što je sve dobar i kako ga je najbolje pripremiti

Instagram/@digital_cook
25.05.2022.
u 06:35

Nutricionisti ga smatraju korisnim jer osim uobičajenih spojeva pastrnjak sadrži i vrijedne antioksidanse koji štite stanice od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima.

Pastrnjak je biljka nalik peršinu (ili bijeloj mrkvi) koja se u prehrani koristi i kao povrće i kao začin. Lako se uzgaja i ne zahtijeva mnogo brige, a često se u prirodi nalazi i samonikli pastrnjak. Svi njegovi dijelovi; bjeličasti korijen, nazubljeni listići i sitni žuti cvjetovi; imaju specifičan slatkasti i osvježavajuć miris i okus.

 Znate li po čemu je poseban ghee maslac i zašto biste ga trebali konzumirati umjesto običnog?

1/5

Nutricionisti ga smatraju korisnim jer osim uobičajenih spojeva pastrnjak sadrži i vrijedne antioksidanse koji štite stanice od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima, poput npr. poliacetilena za koje su austrijski znanstvenici dokazali da imaju antikancerogeni učinak u kulturama stanica. 

Osim toga, pastrnjak je dobro uključiti u svakodnevnu prehranu jer poboljšava zdravlje kardiovaskularnog sustava i može spriječiti oštećenja krvnih stanica i žila, bogat je topivim vlaknima i jača imunološki sustav, a zbog vlakana pomaže i u mršavljenju i sadrži jako malo kalorija.

Kuhani pastrnjak

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Foodbox (@foodboxnz)

  • Ako ga ogulite kao mrkvu, uklonit ćete mu najukusnije dijelove pa ga radije dobro izribajte četkom za povrće pod tekućom vodom. i odrežite mu krajeve.
  • Očistite kožu, nasjeckajte i kuhajte 10-ak minuta ili dok ne omekša. Vilicom ili gnječilicom za krumpir grubo zgnječite komade pastrnjaka. Možete ga začiniti maslacem i vrhnjem, kako biste i krumpir za pire.

Pečeni pastrnjak

Poput mrkve i drugog korjenastog povrća, pastrnjak postaje slađi kada se peče u pećnici na visokoj temperaturi. Prirodni šećeri mu se malo karameliziraju, što mu daje i hrskavost.

  • Zagrijte pećnicu na 200°C
  • Očistite kožu svakog pastrnjaka četkom za povrće. Nemojte guliti. Odrežite krajeve svakog pastrnjaka. Izrežite na komade.
  • Pomiješajte komadiće pastrnjaka s malo maslinovog, soli i paprom ili mješavinom začina po želji. Složite na obrubljen lim za pečenje.
  • Pecite u pećnici 20 do 25 minuta, ili dok najveći komadi ne omekšaju na vilici.
  • Pastrnjak možete peći sam ili s drugim korjenastim povrćem, samo pazite da su komadi jednake veličine kako bi se sve ravnomjerno ispeklo.

Pirjani pastrnjak

  • Zagrijte maslinovo u srednjoj velikoj tavi i na srednje jakoj vatri.
  • Očistite vanjsku kožu svakog pastrnjaka četkom za povrće. Ne gulite. Odrežite im krajeve i izrežite pastrnjak na komade ili na tanke trakice (šibice).
  • Dodajte komadiće pastrnjaka u tavu. Kuhajte pet do deset minuta povremeno miješajući, dok komadi ne omekšaju na vilici. Začinite solju i paprom.
  • Za više okusa možete dodati svježe začinsko bilje, poput ružmarina ili timijana, direktno u tavu kada dodate i komadiće pastrnjaka. Zalijte otopljenim maslacem i poslužite. Dobar tek!

Megan (31) je dala otkaz kako bi provela posljednje dane sa svojim bolesnim psom: 'Želim s njom raditi sve što dosad nismo stigle' ❤

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije