Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MOŽE BITI ŠTETNO

Stručnjakinja kaže da ova područja ne biste trebali čistiti izbjeljivačem, evo i zašto

Shutterstock
25.05.2022.
u 07:00

Postoje mnogo sjajnih upotreba ove oštre tekućine bez obzira na to želite li da vaša kupaonica zablista ili da vaše fuge za pločice budu ponovno bijele, no znate li gdje biste je trebali izbjegavati?

Izbjeljivač je odlično sredstvo za čišćenje kućanstva koje se, osim za čišćenje, može koristiti i za dezinfekciju. Međutim, stručnjaci su upozorili da postoji nekoliko površina u kućanstvu koje se nikako ne smiju čistiti izbjeljivačem jer uzrokuju više štete nego koristi, kako piše Express

Trinity Owhe, stručnjakinja za dizajn u Victorian Plumbingu, rekla je da se izbjeljivač nikada ne smije koristiti na drvenim površinama jer može oslabiti strukturu. 

Stavljate sol na mrlje ili one od vina čistite vodom? Kakve pogreške! I ovo radite krivo...

1/8

- Drvo je porozan materijal, stoga bi korištenje izbjeljivača kao sredstva za čišćenje potencijalno moglo uzrokovati više štete nego koristi. Sve završne obrade nanesene na drvene ploče ili police mogu se razbiti izbjeljivačem, dopuštajući mu da uđe u pore drveta. To bi moglo rezultirati savijanjem drva ili čak mrljama, a istovremeno oslabiti strukturni integritet materijala - objasnila je. 

Izbjeljivač također nije učinkovit u ubijanju spora plijesni koje mogu promijeniti boju drvenih površina iako će ih posvijetliti, dajući vam iluziju da ste uklonili plijesan. 

Čišćenje izbjeljivačem trebalo bi se izbjeći i na površinama koje sadrže prirodno kamenje poput granita i mramora koji se često koristi za kupaonice kuhinjske radne površine. Takav materijal ima porozne površine, pa se s toga savjetuje da se na njima ne koristi izbjeljivač. On ima sposobnost razbiti sve brtvene mase nanesene na vaše kamene ploče i potencijalno ući u pore materijala. Kao rezultat toga, vaše radne površine s takvim materijalom, izblijedit će, a mogu biti i umrljane i izgrebane. 

Iako se izbjeljivač nikada ne smije koristiti na drvenim i prirodnim kamenim pločama, također ga treba izbjegavati kada čistite područja na kojima će se pripremati hrana. Izbjeljivač je, kako kaže stručnjakinja, otrovan ako se proguta. Kada pripremate hranu na kuhinjskim pločama moguće je da ostatak izbjeljivača od čišćenja može kontaminirati vašu hranu. 

Još jedna površina koju ne treba čistiti izbjeljivačem su metalne površine zbog toga što može ubrzati koroziju. Metalni su skloni promjeni boje zbog korozije i oksidacije, a upotreba izbjeljivača neizbježno će ubrzati taj proces. Primjena izbjeljivača za suzbijanje nakupljanja hrđe, samo će povećati otpornost hrđe.

Pogledajte za što sve možete koristiti tvrdi sapun u kućanstvu!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije