Vječna dilema

Je li opasno jesti proklijale, zelenkaste ili smežurane krumpire? Evo što kažu stručnjaci

Mladi krumpir
Ilustracija /Hrvoje Jelavic/PIXSELL
06.12.2024.
u 08:00

Ako su vam krumpiri ikada dulje vrijeme stajali u ormariću ili smočnici, znate o čemu govorimo... Izgledaju čudno, to je sigurno. No jesu li "ružni" krumpiri sigurni za jelo?

Stručnjaci za sigurnost hrane i registrirani dijetetičari za Huffpost otkrivaju što zapravo znači kada krumpiri počnu puštati izdanke i postajati zeleni. Evo što su rekli (i zašto su krumpiri općenito još uvijek odličan izbor za prehranu). Prvo dobra vijest… Kad krumpiri proklijaju, općenito su još uvijek sigurni za jelo, sve dok izdanci nisu pretjerano veliki. "Ti izdanci sadrže toksin nazvan solanin, koji može uzrokovati tegobe poput glavobolje, povraćanja i drugih probavnih problema", objasnila je Ellen Shumaker, direktorica programa Safe Plates na Sveučilištu Sjeverne Karoline. "Ako se konzumiraju velike količine, može doći do ozbiljnih simptoma. No, ako su izdanci mali, a krumpir nije mekan ili smežuran, izdanci se mogu odrezati, a krumpir pojesti."

Što ako su zeleni? "Nemojte jesti takve krumpire", upozorava Maggie Michalczyk, registrirana dijetetičarka i osnivačica stranice Once Upon a Pumpkin. "Sunčeva svjetlost čini krumpire zelenima jer proizvode klorofil, no pravi problem je nakupljanje štetnih toksina." Shumaker potvrđuje isto. "Zelenilo na krumpirima ukazuje na stvaranje toksina solanina, koji se također nalazi u izdancima", rekla je. "Ako postoje male zelene mrlje na krumpiru, mogu se odrezati, ali ako su mrlje velike, preporučuje se baciti krumpir." Prema Shumaker, izdanci i zelenkasta nijansa glavni su znakovi da je krumpir pokvaren ili se počinje kvariti. Ako je krumpir smežuran i mekan, to je siguran znak da ga trebate baciti.

Iako su učinci konzumacije pokvarenog krumpira uglavnom probavne prirode, u teškim slučajevima solanin može izazvati paralizu. Općenito, najbolje je izbjegavati krumpire koji čudno izgledaju, osobito ako su počeli poprimati zelenu boju. Jednom kad krumpiri pokazuju znakove zelenila, izdanaka i gomolja, također će razviti gorak okus. Vjerojatno neće sadržavati ni toliko hranjivih tvari.

Krumpiri su doslovno spašavali živote u prošlim vremenima jer je njihov visok sadržaj vitamina C sprječavao skorbut. Stoga vas strah od solanina ne bi trebao obeshrabriti i odvratiti od konzumacije krumpira, samo se trudite držati krumpire svježima tako da ih pohranite na hladnom, suhom mjestu ili čak u papirnatoj vrećici kako biste ih zaštitili od sunca.

Predlažemo da ovaj vikend isprobate odlične pržene krumpiriće koji se lako spravljaju kod kuće!

Ključne riječi

Komentara 1

HO
homofobic
12:04 06.12.2024.

Ako vas bracni partner s vremenom postane malo smezuran i mekan. Da li je to znak da vise nije dobar za upotrebu? Ako ne bacite supruga ili suprugu s nekoliko vise bora nego prije zasto bi bacili krumpir? Ogulite ga i ostavite u zdjelici vode neko vrijeme prije upotrebe.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije