Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Drage mame, muči li i vaše dijete atopijski dermatitis – imamo rješenje!

A-Derma
Foto: A-Derma
1/8
14.02.2023.
u 16:20

Donosimo savjete stručnjaka o tome kako držati pod kontrolom atopijski dermatitis

Primijetili ste da vaše dijete ima suhu kožu, s ponavljajućim upalama i svrbežom - najčešće na području čela, obraza, vrata, vjeđa, trupa te na pregibima laktova i koljena? Nema toga što ne bismo učinili da naša djeca imaju lijepu, nježnu i zdravu kožu. Stoga, svakako poražavajuće zvuči kada čujemo da se atopijski dermatitis može javiti u svakoj životnoj dobi, ali najčešće već u najranijoj dobi, između 2. i 6. mjeseca života. Prema statistikama, čak 15-20% djece predškolske i školske dobi ima atopijski dermatitis.

Učestalost se u posljednjih trideset godina utrostručila, pa smo o tome zašto atopijski dermatitis nastaje, što sve potiče njegov razvoj i možemo li ga spriječiti popričali s prim. dr. sc. Nives Pustišek, dr. med, spec. dermatolog i venerolog, subspec. dječje dermatologije u Klinici za dječje bolesti Zagreb.

Foto: A-Derma

Zašto nastaje atopijski dermatitis?
„Najnovije spoznaje upućuju da atopijski dermatitis nastaje kao posljedica oštećene kožne barijere (manjak kožnih lipida i proteina), promijenjenog imunološkog odgovora i promjene u mikrobiomu kože (dominacija zlatnog stafilokoka). Od velike je važnosti i utjecaj psihosomatskih faktora, odnosno stresa“, pojašnjava prim. dr. sc. Pustišek.

Uz suhu kožu i ponavljajući dermatitis, najčešći subjektivni simptom je svrbež, koji je i često glavni i najneugodniji simptom pa remeti san, dnevnu koncentraciju, ometa bolesnika u svakodnevnim aktivnostima i bitno utječe na kvalitetu života oboljelih. Za razliku od ponavljajućeg dermatitisa, koji se očituje pojavom crvenih žarišta na koži, katkada uz sitne mjehuriće, točkaste kraste i ogrebotine, kronični dermatitis manifestira se izrazitom suhoćom, ljuštenjem i zadebljanom kožom.

Najčešći okidači atopijskog dermatitisa
„Ako jedan roditelj ima atopiju, mogućnost da dijete bude atopičar je veća od 35%, a ako oba roditelja imaju neku od bolesti iz skupine atopijskih bolesti, mogućnost da dijete bude atopičar je i do 80%. No, brojni alergeni i iritansi iz okoline mogu pogoršati simptome; poput čestog pranja, veće uporaba sapuna, deterdženta i omekšivača te veće tvrdoća vode za pranje“, kaže dr. Nives Pustišek.

Foto: A-Derma

Okidači dermatitisa mogu biti i kozmetika poput losiona i krema koje sadrže dodatke (parfeme, konzervanse, mirise i boje), odjeća od vune, najlona, sintetike i drugih umjetnih materijala, suhi zrak, vrućina i znojenje jer dodatno isušuju kožu i pogoršavaju svrbež te drugi alergeni. Naime, ako osoba ima udružene alergije, primjerice, na grinje, kućnu prašinu, peludi ili dlaku životinja, dermatitis će se pogoršati u kontaktu s alergenima.

Isto je i s alergijama na hranu posebice u najmanjih. Najčešći alergeni u hrani su jaje, kravlje mlijeko, pšenično brašno, soja, kikiriki, orašasti plodovi, riba i školjke. Namirnice iz prehrane uklanjamo samo ako smo alergo-testovima dokazali preosjetljivost na određenu namirnicu, odnosno ako namirnica jasno uzrokuje pogoršanja dermatitisa“, objašnjava dr. Pustišek.

Možemo li spriječiti razvoj AD-a?
Primarna prevencija podrazumijeva sprječavanje da se dermatitis uopće razvije, što na žalost nije moguće. Brojne studije poput primjene probiotika i omega masnih kiselina za vrijeme trudnoće i dojenja, te primjena emolijensa (neutralnih krema za obnovu kožne barijere) u novorođenčeta prije pojave simptoma bolesti nisu se pokazale uspješne u smislu prevencije razvoja bolesti. Sekundarna prevencija uključuje sprječavanje ili smanjivanje pogoršanja dermatitisa u osobe koja je već razvila atopijski dermatitis.

Foto: A-Derma

„Atopijski dermatitis je kronično-recidivirajuća upalna bolest kože kod koje se izmjenjuju razdoblja pogoršanja i poboljšanja bolesti. Držati bolest pod dobrom kontrolom znači smanjiti razdoblja pogoršanja na najmanju moguću mjeru što se može pravilnom njegom kože (redovitom primjenom emolijensa), izbjegavanjem faktora pogoršanja dermatitisa te u dogovoru s liječnikom produženom povremenom primjenom lokalne protuupalne terapije“, kaže doktorica Pustišek.

Kako se liječi atopijski dermatitis?
I dok je u fazama pogoršanja temelj terapije atopijskog dermatitisa lokalna primjena kortikosteroida – pod nadzorom liječnika, u fazama mirovanja bolesti presudna je njega kože, kako bi se faze pogoršanja svele na najmanju mjeru.

Higijena je na prvom mjestu. Atopičnu kožu treba čistiti nježnim formulama, uljima i dermatološkim sindetima s fiziološkom pH vrijednošću, testiranima na koži sklonoj atopijskom dermatitisu. Treba izbjegavati proizvode koji sadrže sapun i jako se pjene jer takva sredstva atopičnu kožu dodatno isušuju, što treba spriječiti.

Emolijentne kreme treba nanositi svakodnevno
Važno je i jačati kožnu barijeru kako bi koža bila otpornija na prodor alergena. U tu se svrhu upotrebljavaju emolijentne kreme koje treba nanositi svakodnevno. Emolijensi su pripravci koji sadrže pomoćne tvari koje sprečavaju gubitak vlažnosti, hidriraju kožu i umanjuju svrbež. U posljednje vrijeme na tržištu su i emolijensi koji sadrže uz pomoćne tvari i djelatne tvari (saponini i flavonoidi iz zobi, omega masne kiseline) koje dokazano poboljšavaju stanje atopijskog dermatitisa, a nose oznaku Emollient Plus .

Foto: A-Derma

Ako i vi u svojoj obitelji imate problem s atopijskim dermatitisom preporučujemo A-Derma EXOMEGA CONTROL liniju koja predstavlja potpuno prirodno rješenje za suhu kožu sklonu atopiji, s čak 95% sastojaka prirodnog podrijetla. BioVect® sustav olakšava ulazak djelatnih tvari u kožu i povećava njihovu apsorpciju. Formule bez silikona, mineralnih ulja i kontroverznih sastojaka jamče optimalnu sigurnost za cijelu obitelj, uključujući i novorođenčad.

Linija sadrži inovativne teksture sredstva za higijenu (ulje, gel, gel 2u1) i sredstva za njegu (sprej, mlijeko, krema, balzam) koji odgovaraju potrebama svih tipova kože! Komplementarni proizvod za njegu je umirujuća kupka koja se ne ispire. 

Budući da koža sklona alergijskim reakcijama zahtijeva najvši stupanj sigurnosti, A-DERMA je formulirala EXOMEGA ALLERGO emolijentni balzam kao sterilni kozmetički proizvod. Patentirana tehnologija omogućuje kreiranje proizvoda bez dodatka konzervansa, a istovremeno jamči potpuno netaknutu formulu od početka proizvodnje do posljednje kapi nanesene na vašu kožu. Ključni element u očuvanju formule je 100 posto hermetična pumpa za ultra-precizno i ultra-čisto doziranje.

Za umirenu kožu i miran san isprobajte A-Derma EXOMEGA proizvode!

Foto: A-Derma

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije