Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Mame i bebe

Dokazano: Spavanje u istom krevetu s vašom bebom pozitivno utječe na njih!

Razvijanje mentalnih i fizičkih stanja dijeteta uvijek je važno, a ovo je način za to.
06. siječnja 2020. u 20:33 1 komentara 8039 prikaza
Foto: shutterstock

'Privrženo roditeljstvo' način je odgajanja djece i novorođenčadi u kojem roditelj stvara posebnu vezu sa svojom djecom, ali ne slažu se svi s njime, piše Mirror.

No, novo istraživanje pokazalo je da takav pristup roditelja ima pozitivan utjecaj mentalno i fizičko stanje djeteta, a i roditelja.

Lino PRIRODNO I FINO Od majčinog mlijeka do kompletnog menija: Kako odabrati nabolje namirnice za vašu bebu

Ovo dogajanje uključuje spavanje u istom krevetu ili sobi, odgovaranje na svaki plač, za razliku od puštanja da se dijete samo smiri, i fizičku prisutnost koja se izražava grljenjem

Dokazano je da i roditelji i djeca imaju pozitivne posljedice ove vrtse odgoja. Roditelji su sretniji i imaju manje rasprava, a i postanu bolji roditelji. A i stvore poseban odnos sa svojom djecom koji se razvija kroz godine.

Dok djeca imaju nižu razinu stresa, puno manje plaču, imaju veću privrženost za svoje roditelje te veću razinu empatije. Sve te emocije pomažu djeci da u budućnost bolje vladaju svojim osjećajima, a i bolje se privikavaju na nove ljude.

Hrana Hrana povezuje Sanjate o kolačima kakve su pekle naše bake? Gdje kupiti vrhunske sastojke?

Dok neki govore da se ne slažu s ovakvim pristupom jer djeca postanu previše ovisna o roditeljima, drugi ga hvale i govore kako im dijete puno manje plače nego prije.

Iako ovaj način roditeljstva pozitivno utječe na roditelje i djecu, na samim roditeljima je da odluče je li ovo ispravno za njih i njihovo novorođenče.

Teška odluka Majka proglašena čudovištem jer je pri porodu odlučila spasiti svoj život, a ne bebin...
Hrvatski znanstvenik Miroslav Radman
MIROSLAV RADMAN
'Najbolje da se društvo resetira, poput računala, i da ujutro zdravije krene ispočetka'
RIT Croatia
PROMO
Svakodnevno mjerimo razinu sigurnosti na našim kampusima
  • larala:

    Ovo je zapravo jedini zdravi odnos između roditelja i djeteta koji rezultira sretnom djecom , sve ostale moderne metode "odgoja" više su povezane s onom "imati dijete jer to se očekuje od nas" .