Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 84
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mama po prvi put

Ovo je 7 najvećih grešaka koje rade novopečene majke

mama i beba
Foto: Thinkstock
1/2
08.01.2023.
u 07:15

Nemojte se gristi ako ste napravili nešto krivo. Ipak ste vi mama tom biću i niste loša majka jer ste napravili nešto krivo.

Kako biti majka nije nešto što se može naučiti kratko i brzo.

Svaka nova majka na pragu roditeljstva čini poneke greške. Na greškama se uči, ali ne želite učiti na svojim greškama, barem kada su vaša djeca u pitanju. Zato je pametna odluka informirati se i učiti prije ili barem tijekom trudnoće kako biste izbjegli neke najčešće greške koje nove majke rade, a ne bi trebale.

1. Oporavak od poroda

Mnoge žene pokušavaju se oporaviti od poroda prebrzo. Majke žele što prije biti "na nogama" i preuzeti sve svoje obveze oko djeteta pritom ne vodeći računa o sebi. Dozvolite svom tijelu da se oporavlja postupno, nemojte se forsirati kada to zaista nije potrebno, posebice ne odmah nakon poroda.

2. Rezanje bebinih noktića

Najlakše je bebi rezati nokte dok spava. Tako ćete izbjeći mahanje rukama i eventualne ozljede.

3. Podcjenjivanje

Nažalost, mnoge nove majke se podcjenjuju. Kada rode svoje prvo dijete, puno stvari rade prvi put i sigurno će u nečemu pogriješiti. Nemojte se gristi ako ste napravili nešto krivo. Ipak ste vi mama tom biću i niste loša majka jer ste napravili nešto krivo.

4. Isključivanje oca djeteta

Foto: pixabay

Foto: Thinkstock

I očevi su roditelji. I oni žele sudjelovati u svemu pa ih nemojte isključivati. Neke stvari on ne može napraviti, poput dojenja, ali može gotovo sve ostalo. Kao majka sigurno ćete nešto napraviti bolje ili mislite da hoćete, ali dajte priliku ocu djeteta da se osjeti kao roditelj.

5. Dude varalice

Žene koje postanu majke po prvi put često naprave grešku s dudama varalicama. Nemojte da se beba navikne samo na jednu, mijenjajte ih često kako se dijete ne bi "vezalo" samo uz jednu.

6. Majke ne pitaju

Često nove majke neće postavljati pitanja jer se "podrazumijeva" da znaju biti majke ili se boje da su njihova pitanja glupa. Istina je da NEMA glupih pitanja. Sve dok imate neke nedoumice nemojte se sramiti ili oklijevati. Pitajte i doznajte odgovore koji su vam potrebni.

7. Boje se tražiti pomoć

Mame koje žele dojiti svoje dijete boje se tražiti pomoć. Ipak, ne ide svim novim majkama dojenje tako jednostavno. Ako trebate pomoć, ne sramite se zatražiti je i pomozite i sebi i djetetu.

>>Otkriveno zašto bebe noću plaču i kad su suhe guze i punog trbuščića

>>Sve manje mama u Hrvatskoj doji! Bebe radije hrane adaptiranim mlijekom

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije