Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GODINE PLODNOSTI

DNK test otkriva ženama koliko još imaju vremena za dijete

trudnica
Reuters
05.11.2009.
u 14:59

Žene se naime rađaju s određenom zalihom nezrelih jajašaca u jajnicima i samo se dio njih pretvori u zrela jajašca spremna za oplodnju. Za života se "zalihe" smanjuju.

S obzirom na to da se žene sve kasnije odlučuju za majčinstvo, ne čudi odluka znanstvenika da rade na stvaranju DNK testa koji bi ženama, čak i djevojkama od 18 godina mogao odrediti koliko još vremena imaju za trudnoću.

Praćenjem brzine biološkog sata test otkriva koliko je ženi preostalo jajašaca te je unaprijed upozoriti na pad plodnosti. Time joj, osim eventualno ranije trudnoće od planirane, omogućuju i da zamrzne jajašca kako bi povećala šansu da ostane trudna i nakon tridesete.

Žene se naime rađaju s određenom zalihom nezrelih jajašaca u jajnicima i samo se dio njih pretvori u zrela jajašca spremna za oplodnju. Za života "zalihe" se smanjuju. Tako u trenutku rođenja djevojčica ima između jednog i dva milijuna folikula, do adolescencije će se broj smanjiti na 400 tisuća, a nakon 40-te imat će ih samo nekoliko stotina.

Liječnici tvrde kako se prema broju folikula koji su preostali u jajnicima, može odrediti koliko je godina plodnosti ženi preostalo.

Znanstvenici se nadaju da će test biti spreman već iduće godine.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije