Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Dijetna gazirana pića mogu štetiti bubrezima

Istraživanje provedeno na tri tisuće žena otkrilo je kako dva ili više umjetno zaslađenih pića dnevno udvostručuju rizik od propadanja bubrega.
02. studenoga 2009. u 14:00 1 komentara 20 prikaza
Coca Cola
Foto: Reuters/Pixsell

Poznato je kako previše gaziranih pića povećava rizik od gojaznosti, no najnovije studije upozoravaju na to kako postoji i rizik za zdravlje bubrega. Istraživanje provedeno na tri tisuće žena otkrilo je kako dva ili više umjetno zaslađenih pića dnevno udvostručuju rizik propadanja bubrega.

- Trenutačno imamo samo limitirane podatke o ulozi prehrane na bolesti bubrega. Iako će nam trebati još studija, do sada provedena istraživanja govore nam kako je povećani unos umjetno zaslađenih gaziranih napitaka povezan s propadanjem funkcija bubrega - objasnila je voditeljica istraživanja dr. Julie Lin iz Ženske bolnice u Bostonu.

Sve su ispitanice bile žene pa za sada nije potvrđeno bi li se isti rezultati dobili i u ispitivanju muškaraca, tako da se svi slažu da je potrebno provesti dodatna istraživanja kako bi se dobili točni podaci što točno oštećuje bubrege.

Inače, prvi znaci oštećenja bubrega su mučnine, gubitak teka, slabost i pospanost. Kako bi ih pak zaštitili, potrebno je u potpunosti izbaciti unos alkohola, ali i smanjiti količine kave, te zamijeniti šećer medom i gdje god je moguće ubaciti u prehranu maslinovo ulje.

Američko udruženje za pića pak skrenulo je pozornost kako treba uzeti u obzir da su dva glavna razloga za kronično oboljenje bubrega dijabetes i visoki krvni tlak, a ne konzumacija dijetnih gaziranih pića.

Plazma keksi
BAŠ KAO NEKADA
Stvari koje se godinama nisu promijenile, a svejedno ih obožavamo
  • Nik:

    Gazirana pića su općenito štetna, tako da ovo i nije neko otkriće.