Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 42
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nije sve loše

Dijetetičar otkrio: Neka prerađena hrana je ipak zdrava za vas!

Shutterstock
23.05.2024.
u 08:00

Hrana se također može preraditi tako da se duže čuva i da je sigurnija za skladištenje

Postoje različita istraživanja koja govore da ultraprerađena hrana, poput prerađenog crvenog mesa i gaziranih pića, može skratiti život, povećati rizik od dobivanja različitih vrsta raka i uzrokovati 32 različita zdravstvena stanja. Međutim, neka prerađena hrana, posebno ona koja je minimalno prerađena, dio je zdrave prehrane, napisala je registrirana dijetetičarka Samantha Cassetty u članku za Today.com.

 

Cassetty je prerađenu hranu definirala kao sve "smrznuto, konzervirano, kuhano, sušeno ili pakirano". Rekla je da se čak i nešto poput smrznutih borovnica prerađuje, iako minimalno. Hrana se također može preraditi tako da se duže čuva i da je sigurnija za skladištenje. Sveučilište u São Paulu u Brazilu stvorilo je sustav nazvan NOVA koji objašnjava četiri kategorije u koje hrana spada, piše NY Post. 

VEZANI ČLANCI:

Neprerađena ili minimalno prerađena hrana: Neprerađena ili minimalno prerađena hrana uključuje voće i povrće, smrznuto povrće, obični jogurt, mlijeko te prirodno meso i plodove mora. Tjestenina, riža i brašno također mogu spadati u ovu kategoriju.

Prerađeni kulinarski sastojci Prerađeni kulinarski sastojci uključuju stvari poput ulja, maslaca, šećera i soli.

Procesirana hrana: Ova se hrana dobiva kombiniranjem namirnica iz druge dvije kategorije, poput konzerviranog graha ili sira.

Ultra-prerađena hrana: Ultraprerađena hrana najmanje je zdrava za konzumiranje i sastoji se od prerađenog mesa, slatkih gaziranih pića, zapakiranih grickalica i prethodno pripremljene smrznute hrane s puno aditiva, kao i rafiniranih žitarica.

GALERIJA: Što je jestivo i nakon roka trajanja: Donosimo veliki vodič koliko doista traju jogurti, kava, kruh…

1/8

Ako ne možete reći je li nešto ultraprerađeno, to možete saznati traženjem sljedećih sastojaka kao tragova: kukuruzni sirup s visokim sadržajem fruktoze, koncentrat voćnog soka, izolat proteina soje, protein sirutke, maltodekstrin, ksantanska guma, sojin lecitin , karagenan, karamel boja, stevija, aspartam, sukraloza i drugi niskokalorični zaslađivači.

Koja je prerađena hrana dio zdrave prehrane? Cassetty je rekao da je manje prerađena hrana zdravija i sastoji se od stvari poput proteinske tjestenine napravljene od slanutka, prženih orašastih plodova i maslaca od orašastih plodova, konzervirane tune ili druge konzervirane ribe te smrznutog ili konzerviranog voća i povrća. Obične zobene pahuljice, zelene salate koje dolaze u vrećici, kruh od cjelovitih žitarica i žitarice, kao i jogurt s niskim sadržajem šećera također mogu biti dio zdrave prehrane.

Nutricionisti savjetuju: Ove četiri namirnice trebate jesti ako želite smršavjeti! 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije