Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Idemo na izlet

Crkve istočnog i zapadnog obreda “susjede” su stoljećima

Suživot grkokatolika i rimokatolika vidljiv i na sakralnoj baštini
14. travnja 2021. u 13:05 0 komentara 160 prikaza
Graditeljski simboli
Foto: Josip Škof/TZ zagrebačka županija
Pogledajte galeriju 1/3

Stoje jedna pored druge na malom uzvišenju ponad ceste. Dvije crkvene građevine – jedna grkokatolička, a druga rimokatolička – kao da govore o koegzistenciji ili barem mirnom susjedstvu dvaju različitih smjerova unutar jedne kršćanske zajednice. Razlika je jedino u obredu, prvi se drže istočnog, a drugi zapadnoga, no i jedni i drugi su katolici.

Samostan u Sošicama Samostan u Sošicama Što su pejare, naćve ili zdelnjak, objasnit će vam – časne Bazilijanke

Njihov suživot na Žumberačkoj gori jasno se vidi kod dviju crkvi u Sošicama – grkokatoličkoj sv. Petra i Pavla i rimokatoličkoj kapeli Uznesenja Blažene Djevice Marije. Ove dvije jednobrodne građevine s tornjevima pred pročeljem, još od vremena kada su nastale jedna pored druge, pa sve do danas, jedno su od najslikovitijih kulturnih obilježja Žumberka. Grkokatolička (sjeverna) je starija i građena je od 1750. do 1775. godine. Prostrana je to crkva s lijepim ikonostasom i iznimno vrijednim dvjema crkvenim zastavama, po starini jedinstvenim na području Žumberka.

Graditeljski simboli | Autor : Josip Škof/TZ zagrebačka županija Foto: Josip Škof/TZ zagrebačka županija Vrijedi pogledati i župu sv. Jurja u Stojdragi

Unutrašnjost je oslikana 1913. godine. Rimokatolička je manja i građena je od 1821. do 1828. godine, a zna se i ime graditelja – Vincent Muelbauer. Upravo ovdje, u Sošicama, može biti početna točka puta zvonika, kako su u Turističkoj zajednici Zagrebačke županije slikovito nazvali obilazak sakralnih građevina na planini. U mjestu Podžumberak je i najstarija rimokatolička crkva na području Žumberka – ona sv. Nikole biskupa. Sagrađena u 16. stoljeću, iako je sama župa osnovana 1334. godine.

Vrijedi pogledati i grkokatoličku crkvu sv. Jurja u Stojdragi građenu u razdoblju od 1833. do 1847. godine. U crkvi je posebno vrijedan ikonostas koji se prije nalazio u grkokatoličkoj katedrali u Križevcima, ali i jedinstveni kovani svijećnjaci... Svoju povijest ima i Župa sv. Petra i Pavla u Mrzlom Polju, čiji najstariji dijelovi potječu iz 1666., crkva sv. Antuna Velikog u Kaštu posjeduje, pak, najstarije žumberačko evanđelje iz 1774., a posjetiti možete i jednu od najstarijih župa na Žumberku u Pećnom. A to je tek dio sakralne baštine ove planine...

Graditeljski simboli | Autor : Josip Škof/TZ zagrebačka županija Foto: Josip Škof/TZ zagrebačka županija

Uz žumberačke putove vidjet ćete i stare drvene kuće, koje su također dio njihove graditeljske baštine. Na njima često Žumberčani, barem oni koji su ostali na planini, objese stare uporabne predmete tog kraja koji bi danas lako mogli biti muzejski primjerci. Želite li vidjeti više takvih kuća na jednom mjestu, uputite se jednostavno u mjesto Kravljak.

CVH
CVH
Naučite kako samostalno obaviti pregled motocikla i dođite na besplatnu provjeru tehničke ispravnosti
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.