Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Čovjeku je urođeno slušati starije od sebe

majka kći
06.01.2010.
u 13:43

Iako se smatra da je to stvar poštivanja starije osobe, testiranja provedena na krdu majmuna dokazuju da je slušanje i uvažavanje starijih u našim genima.

Poštovanje starijih osoba nije tek stvar poštovanja, nego bi moglo imati korijene, tvrde znanstvenici, u ljudskoj evoluciji. Do ovih su zaključaka došli proučavajući skupinu majmuna koji su, baš kao i pristojni ljudi, zastajali i slušali kad god bi se stariji majmuni oglasili.

Iako su stariji majmuni manje "govorili", češće su dobivali pažnju mlađih članova krda. Ovo otkriće, koje pokazuje da i drugi primati, a ne samo ljudi, poštuju starije, dokaz je da je ta osobina čovjeku urođena, a ne naučena.

- Stariji su majmuni u krdu bili manje "pričljivi" nego njihovi mlađi, ali su usprkos tome dobivali više pažnje - kažu znanstvenici sa Sveučilišta Rennes u Francuskoj. Pretpostavlja se da je razlog iskustvo i veće znanje starijih članova, te da čovjek jednako tako funkcionira instinktivno.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije