Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Ljubav & veze

8 savjeta kako što prije nastaviti normalno živjeti nakon preljuba

Mnogi optužuju sebe, razmišljaju o tome što su mogli učiniti drukčije, zašto se to uopće dogodilo, ali i mrze osobu s kojom ih je partner/ica prevario/la
21. kolovoza 2015. u 13:45 7 komentara 20231 prikaza
preljub, svađa, partneri, par, afera (1)
Foto: Thinkstock

Preživjeti nečiju nevjeru teško je svima, a posebno ako se nakon toga vaš brak raspao. Mnogi optužuju sebe, razmišljaju o tome što su mogli učiniti drukčije, zašto se to uopće dogodilo, ali i mrze osobu s kojom ih je partner/ica prevario/la. Vrijeme je da to prestanete činiti! Kako biste lakše preživjeli nevjeru, poslušajte ove savjete:

1. Prestanite optuživati sebe. Ne, nije vaša krivica što vas je bivši/a varao/la. Ako je nastavio vezu s osobom s kojom vas je prevario, tada je krivnja još veća. No, shvatite da vi niste krivi jer ne postoji ni jedan dobar razlog za prevaru.

2. Prihvatite da je vaš brak gotov. Jednom kada ste odlučili zbog nevjere prekinuti brak, prihvatite to. Pokrenite postupak rastave braka, preselite se i angažirajte odvjetnika. Prestanite se svađati zbog nevjere jer se nemate više zbog čega svađati.

3. Prestanite trošiti energiju na to da mrzite osobu s kojom vas je prevario/la. Nepotrebno trošite energiju i živce na uspoređivanje sebe s njom, nije toga vrijedno, a zbog toga se sigurno nećete osjećati bolje.

4. Ne dopustite da vas tjeraju da oprostite. Da biste mogli nastaviti dalje, opraštanje je sljedeći korak. No, ne dopustite da vas požuruju. Možda će proći godine dok mu/joj oprostite i opet počnete normalno razgovarati, a možda ćete to učiniti već nakon mjesec dana. Ali svakako razmislite o oprostu. Ne budite zlopamtilo. Opraštanje samo znači da vas vaš bivši/a više ne može povrijediti jer vam nije stalo.

5. Ne govorite djeci. Koliko god bili povrijeđeni, ne govorite djeci o maminom ili tatinom novom prijatelju, odnosno prijateljici. Tako ćete ih samo uvesti u probleme odraslih, a oni to nisu zaslužili jer su djeca.

6. Ne izolirajte se. Ne prolazite kroz preljub sami. Ako vam je teško, potražite psihologa, a pomoći vam mogu i najbolji prijatelji.

7. Ponovno pronađite sebe. Kada se počnete osjećati loše i jadno, sjetite se kako ste bili super osoba, a i dalje ste takvi. Počnite se baviti nekim sportom, nađite hobi, angažirajte se u društvu, pronađite nešto u čemu ste dobi i osjećat ćete se ponovno sjajno.

8. Ne dopustite da vam bivši/a ukrade radost. Znate kako se kaže, "najbolja osveta je uspjeh" i to je sto posto istina. Ljudi koji varaju žele vam pokazati kako predivan život sada imaju. No zapravo samo traže opravdanje za svoje postupke. Ignorirajte ih! Budite svoji i ne dopustite da vam utječu na život.

>> TOP 5 razloga zašto se partneri upuštaju u izvanbračne afere

Workers in protective suits take part in the disinfection of Huanan seafood market, where the novel coronavirus is believed to have first surfaced, in Wuhan
GODINU DANA OD PANDEMIJE
Kineski mediji šokirali svijet: COVID-19 nije izbio u Wuhanu, imamo dokaze za to
ZŠEM
ZŠEM
Zbog ovih profesora gotovo svi studenti pronađu posao u prvoj godini dana nakon završetka studija
  • Objektivno...:

    Postoji i varijanta da se napravi preljub sa preljubnikovim partnerom

  • LANA555:

    Naj mani problem.Oprostit jedan drugom ako se volite itd.Nije to potrosni matrijal.Prvi put oprostis.

  • zeze13:

    kakvi savjeti majko mila, kao da ih piše kuharica iz staračkog doma