Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Koncert sjećanja

Zoran Predin: Na koncertu sviramo ono što je Glavan najviše volio

glavan,predin
arhiva VL
27.06.2010.
u 19:50

Specijalno za Večernji list Zoran Predin govori o svom velikom prijeteljstvu s DarkomGlavanom i najavljuje koncert "Sjaj u tami" na kojem će se u utorak rockeri i sjetiti svog kritičara

- Darko je bio jedan mojih najboljih prijatelja, moj stariji brat i srodna duša – kaže Zoran Predin o glazbenom kritičaru darku Glavanu, tragično stradalom lani nakon velikog open air koncerta u Varaždinu, a u čije će čast u utorak u zagrebačkoj Tvornici biti održan spomen-koncert. Pored Predina koji nastupa s „Lačnim Franzom“, na koncertu sviraju i drugi od bendova koje je Glavan volio svojim kritičarskim perom mazio i pazio: „Gustafi“, „Boa“, i Renato Metessi.

- Voljeli smo puno istih stvari od muzike, humora i stripova, pa do vina, košarke i ljepote uopšte – nastavlja Predin. - Upoznali smo se poslije mog prvog koncerta u Studentskom na Savski in pogotovo na i poslije koncerata u Lapidariju i Kulušiću. Družili smo se i privatno, obiteljski i po svojoj satnici znali čekati jutra na tisuću osebujnih načina. Nedostaje mi i niko ga ne može zamijeniti. Bio je vrlo inteligentan i radoznao čovjek, koji je znao argumentima šarmirati i pritom nije bio uvredljiv. Vidio i čuo je stvari tamo, gdje ih niko nije znao iz prve osjetiti. U njegovom društvu osjećao si se bogatim i iznad vremena.

U Predinovu društvu, Glavan je proveo i svoje posljednje sate.

- Cijelu smo noč proveli zjedno u Varaždinu na koncertu Santane. U jednom trenutku okrenuo sam se i nije ga više bilo iza mene. Mislio sam da je sreo nekog i da u glasnoj muzici nisam čuo njegov doviđenja. Usred noći, kad sam već bio u Ljubljani, Hido mi je javio da je umro.

Njegovu smrti još nisam prihvatio. Čini mi se, da će u jednom trenutku otvoriti vrata i.....

Glavana je smrt zatekla u iščekivanju zagrebačkog koncerta Patti Smith s kojom je toga dana ujutro razgovarao na tiskovnoj konferenciji u Zagrebu, a ona je dan kasnije pročitala nekoliko dirljivih stihova u njegovo ime. Kada bi sam Glavan mogao birati nekog od svojih najvećih glazbenih junaka svih vremena za ovakvo izražavanje počasti, koga bi izabrao? Jima Morrisona?

- Mislim da bi mu ipak bilo najdraže, da mu stihove čita Monica Bellucci, kod njega u podrumu, dok on peče svoju rakiju, a ja iza jabuka i šljiva sviram gitaru – kaže Predin koji kaže da će repertoar „Lačnoga Franza“ biti ispunjen pjesmama benda koje je Glavan osobito volio:

-  Volio je moje pjesme s harmonikom Stari vojak, Praslovan, onda Čekaj me, Naj ti poljub nariše ustnice, a pogotovo Ambasadore užitka. To će biti naš program u Tvornici. Pozivam sve srodne duše, da dodju na koncert.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije