Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 116
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mjesec dana uoči premijere

Zlatko Vitez izašao iz Gavelline predstave "Gospoda Glembajevi"

Foto: Sandra Šimunović/PIXSELL
06.11.2019.
u 12:42

Za točno mjesec dana u kazalištu “Gavella” trebali smo vidjeti novu verziju “Gospode Glembajevih”, mitske drame Miroslava Krleže u režiji Miroslava Međimorca. Trebao je to biti veliki kazališni događaj, jer riječ je o najznačajnijoj hrvatskoj drami 20. stoljeća, koja zbog svoje teme - bahatih novih bogataša i kapitalista čije je upitno financijsko carstvo nastalo na kriminalnim temeljima - ima i te kakve poveznice s današnjim vremenima. No, danas je sudbina te predstave stavljena pod veliki upitnik.

Zlatko Vitez koji se s ulogom Nacija Ignjata Glembaja, nakon dužeg vremena, trebao slavodobitno vratiti ne samo glumi, već i kazališnoj sceni Gavelle na kojoj je ostvario neke od svojih najvećih uloga, izašao je iz predstave.

On sam nam se javio telefonom sa svog radnog mjesta u Histrionima, ali ne želi govoriti o razlozima svoje odluke. Vitez kao osnivač i vođa glumačke družine Histrion, koju uspješno vodi od (davne) 1974. godine, zasigurno zna u kakvu je nezavidnu situaciju doveo svoje kolege i autorski tim predstave.

Kazališni kuloari već neko vrijeme ‘šapuću’ o njegovom nezadovoljstvu, spominju scenografiju Zlatka Kauzlarića Atača (zbog koje je Vitez navodno neke od proba održao van kazališta), ali i glumu njegovog glavnog partnera u ovoj drami, Amara Bukvića koji glumi Leonea Glembaja.

Na internetskoj stranici Gavelle u tekstu o predstavi već piše da ulogu Ignjata Glembayja tumači Darko Stazić, a ravnatelj Gavelle Dražen Ferenčina kaže:

- U procesu rada na predstavi “Gospoda Glembajevi” došlo je do koncepcijskog neslaganja između redatelja predstave Mire Međimorca i glumca Zlatka Viteza. Imaju različita viđenja u kom smjeru bi trebala ići predstava kao i lik Nacija Glembaya kojeg je trebao igrati Zlatko Vitez. Zbog toga je došlo do nemogućnosti njihove zajedničke suradnje i za dobrobit predstave, sa Zlatkom Vitezom sam dogovorio da je najbolje da ga zamijenimo drugim glumcem. Kao i u životu tako niti u kazalištu ne ide uvijek sve po planu i umjetnička neslaganja između sudionika procesa predstave su uvijek moguća. Žao mi je što gospodin Vitez neće u Gavelli obilježiti svojih 50 godina umjetničkog rada i želim mu još mnogo lijepih predstava.

Premijera predstave je zakazana za 6. prosinca.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije