Naslovnica Kultura Vizualna umjetnost

Vehabović postao član međunarodne umjetničko-znanstvene ekspedicije : 'U duhu Cousteaua idem na Arktik'

LIKOVNA ZVIJEZDA Vehabović se ističe kao najutjecajniji likovni umjetnik svoje generacije, a proslavio se golemim tjeskobnim platnima
08. srpnja 2015. u 14:35 0 komentara 362 prikaza
09.01.2014., Zagreb, Lauba -  Otvorenje izlozbe Zlatana Vehabovica intrigantnog naziva Prokleta posada.  Photo: Igor Kralj/PIXSELL
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Hrvatski slikar Zlatan Vehabović, danas sigurno najjači predstavnik mlade generacije likovnjaka, u nedavnom se ciklusu "Prokleta posada" posvetio gotovo postapokaliptičnim prizorima suočavanja čovjeka s prirodom, izazivajući strahopoštovanje prema surovim i pomalo zlokobnim krajobrazima sjevernih mora.

Neizbježni korak

Ti radovi bili su logičan nastavak njegovih ranijih ciklusa, koji su s Vehabovićevim autorskim sazrijevanjem postajali sve introspektivniji, oslanjajući se na prigušene tonove te motive tjeskobe i otuđenosti.

Uzbudljiva vijest da će Vehabović uskoro postati članom umjetničko-znanstvene ekspedicije na Arktik zbog toga zvuči savršeno razumljivo, gotovo kao neizbježna etapa njegova umjetničkog puta.

– Tu mogućnost prva je otkrila kustosica Vanja Žanko, koja mi je poslala informacije o natječaju za ekspediciju, koja je zapravo umjetnička rezidencija. Nikad nisam sudjelovao u nečemu sličnom niti sam mislio da je to moguće u svijetu umjetnosti – kaže mi Zlatan, koji ne voli česte selidbe pa zato izbjegava i rezidencije, no kad je riječ o ovom projektu, vidno je uzbuđen.

Rezidencijski program The Arctic Circle pokrenut je 2009. (kada je u njemu sudjelovao i naš Tomislav Brajinović) te je dosad ugostio osam posada vrhunskih umjetnika i znanstvenika iz cijelog svijeta, s ciljem međusobnog učenja, razmjene ideja i pomicanja granica u njihovu radu.

Kreću sa Svalbarda

– To je ekspedicija koja slavi avanturistički duh u stilu Jacquesa Cousteaua. Avionom ćemo doći na otok Svalbard u Arktičkom oceanu, gdje ostajemo dva dana, pa se ukrcavamo u predivan veliki jedrenjak kojim u tri tjedna namjeravamo oploviti arktičku kapu – kaže mi Vehabović, koji je ovu rijetku priliku odlučio iskoristiti za istraživanje koje bi za godinu dana trebalo rezultirati umjetničkom knjigom, a za godinu i pol ambicioznijom produkcijom novog likovnog ciklusa koji će predstaviti javnosti.

>>Ljubav, avantura i skriveni svjetovi u fantastičnoj art-bajci

>>New York otkrio mladog hrvatskog slikara Zlatana Vehabovića

POSLOVNA RJEŠENJA
Pogledajte kako je karlovački slatkovodni akvarij postao primjer uspješnog poslovanja

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.