Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 23
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hrvatski slikar

Vehabović postao član međunarodne umjetničko-znanstvene ekspedicije : 'U duhu Cousteaua idem na Arktik'

09.01.2014., Zagreb, Lauba -  Otvorenje izlozbe Zlatana Vehabovica intrigantnog naziva Prokleta posada.  Photo: Igor Kralj/PIXSELL
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
08.07.2015.
u 14:35

LIKOVNA ZVIJEZDA Vehabović se ističe kao najutjecajniji likovni umjetnik svoje generacije, a proslavio se golemim tjeskobnim platnima

Hrvatski slikar Zlatan Vehabović, danas sigurno najjači predstavnik mlade generacije likovnjaka, u nedavnom se ciklusu "Prokleta posada" posvetio gotovo postapokaliptičnim prizorima suočavanja čovjeka s prirodom, izazivajući strahopoštovanje prema surovim i pomalo zlokobnim krajobrazima sjevernih mora.

Neizbježni korak

Ti radovi bili su logičan nastavak njegovih ranijih ciklusa, koji su s Vehabovićevim autorskim sazrijevanjem postajali sve introspektivniji, oslanjajući se na prigušene tonove te motive tjeskobe i otuđenosti.

Uzbudljiva vijest da će Vehabović uskoro postati članom umjetničko-znanstvene ekspedicije na Arktik zbog toga zvuči savršeno razumljivo, gotovo kao neizbježna etapa njegova umjetničkog puta.

– Tu mogućnost prva je otkrila kustosica Vanja Žanko, koja mi je poslala informacije o natječaju za ekspediciju, koja je zapravo umjetnička rezidencija. Nikad nisam sudjelovao u nečemu sličnom niti sam mislio da je to moguće u svijetu umjetnosti – kaže mi Zlatan, koji ne voli česte selidbe pa zato izbjegava i rezidencije, no kad je riječ o ovom projektu, vidno je uzbuđen.

Rezidencijski program The Arctic Circle pokrenut je 2009. (kada je u njemu sudjelovao i naš Tomislav Brajinović) te je dosad ugostio osam posada vrhunskih umjetnika i znanstvenika iz cijelog svijeta, s ciljem međusobnog učenja, razmjene ideja i pomicanja granica u njihovu radu.

Kreću sa Svalbarda

– To je ekspedicija koja slavi avanturistički duh u stilu Jacquesa Cousteaua. Avionom ćemo doći na otok Svalbard u Arktičkom oceanu, gdje ostajemo dva dana, pa se ukrcavamo u predivan veliki jedrenjak kojim u tri tjedna namjeravamo oploviti arktičku kapu – kaže mi Vehabović, koji je ovu rijetku priliku odlučio iskoristiti za istraživanje koje bi za godinu dana trebalo rezultirati umjetničkom knjigom, a za godinu i pol ambicioznijom produkcijom novog likovnog ciklusa koji će predstaviti javnosti.

>>Ljubav, avantura i skriveni svjetovi u fantastičnoj art-bajci

>>New York otkrio mladog hrvatskog slikara Zlatana Vehabovića

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije