Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Na Manhattanu

New York otkrio mladog hrvatskog slikara Zlatana Vehabovića

Zlatan Vehabović u  New Yorku s  Kristijanom Kožulom
arhiva VL
12.01.2012.
u 16:27

Slikar ističe da mu je newyorška izložba vjetar u leđa, ali je i te kako svjesan da nema umjetničkog napretka bez svakodnevnog rada u atelijeru

Hrvatski slikar mlađe generacije Zlatan Vehabović oduševio je newyoršku likovnu publiku koja se u velikom broju pojavila na otvorenju njegove izložbe u novoj galeriji “Marc Straus” na Manhattanu.

Subjektivistički realizam

Izloženo je šest djela s kojima se, tvrdi jedan od vodećih američkih kolekcionara i vlasnik istoimene galerije Marc Straus, hrvatski umjetnik potvrdio kao predvodnik novog, pozitivnog vala u slikarstvu koji dolazi iz naše zemlje i američka likovna scena potpuno razumije poruke i subjektivistički realizam koji pršti iz Vehabovićeva rada. Izložba ostaje otvorena do 10. veljače, a Straus naglašava da ima brojne zahtjeve kolekcionara i galerista koji žele otkupiti ili izložiti slike “hrvatske umjetničke nade”, kako Vehaboviću tepaju u New Yorku.

– Zadovoljan sam odjekom izložbe. Potiče me da nastavim raditi. Svaki dan u atelijeru provodim oko osam sati, inače ne bih napredovao. Zanimaju me vrijednosti koje spoznajemo kroz život, a koje su univerzalne. Umjetnost je produkt isključivo uma i na taj je način jedino i možemo percipirati – izjavio je Vehabović. Marc Straus naglašava da Vehabović diskretno i s distancom secira amplitude današnjeg društva upozoravajući na svoj umjetnički način da humanistički principi još nisu zaboravljeni.

Interes za našu kulturu

– Kad mi je hrvatski kolekcionar Tomislav Kličko preporučio Vehabovića, znao sam da je riječ o nadarenom umjetniku i bili smo obojica u pravu – kaže Straus. Vehabović ima i potporu hrvatske diplomacije, a konzulica za kulturu i iseljeništvo u Generalnom konzulatu RH u New Yorku Ivana Živković-Mikec potvrđuje da je pojačano zanimanje za hrvatsku kulturu.

Komentara 4

MA
martin123
18:58 12.01.2012.

ko mi obriso komentar? hahah

WA
WalterL
12:24 13.01.2012.

Vehabovic?!? Hrvatski slikar. Po prezimenu bi rekao da je iz saudijske arabije.

Avatar dariodario551
dariodario551
12:57 13.01.2012.

Bio je i u Hrvatskoj prije 3 godine pokušao sa svojim uratkima ali su ga popljuvali ,pa ga sada otkrili Amerikanci

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije