Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Festival

ZKM-ova "Generacija..." dobila izvrsne kritike u Austriji

generacija
arhiva VL
17.06.2010.
u 11:28

O "Generaciji" su pisali gotovo svi austrijski mediji, a hvaleći mlade glumce ocijenili su je kao izvanrednu i uvjerljivu poduku iz hrvatske povijesti.

Zagrebačko kazalište mladih s velikim je uspjehom nastupilo na najprestižnijem europskom kazališnom festivalu Wiener Festwochen s predstavom "Generacija '91. – '95." u režiji Boruta Šeparovića. Predstava je izvedena dva puta (13. i 14. lipnja), u bečkom kazalištu Dschungel.

O "Generaciji" su pisali gotovo svi austrijski mediji, a ocijenili su je kao izvanrednu i uvjerljivu poduku iz hrvatske povijesti. Pišući za bečki Kurier, kazališni kritičar Heinz Wagner ističe: "... predstavu 'Generacija '91. – '95.' izvrsno je odigralo dvanaest mladića između 15 i 20 godina. Izvrsno utoliko jer ne samo što su glumački sto posto prisutni, nego i zato što hektično, u improviziranim sukobima u završom dijelu, pokazuju profesionalnu kvalitetu."

Kazališna kritičarka Patricia Kafer za Die Presse je napisala: "Uvjerljivo, odlučno i hrabro u 'Generaciji '91. – '95.' mladi iz Hrvatske analiziraju svoju povijest. Dvanaest vojnika uprozorilo je rat u dječjem kazalištu. Ispostavlja se da su vojnici koje su oni glumili mrtvi, dok u preklapanju biografija davno završeni rat na mlade ima naknadno djelovanje, pa čak i kada u zadnjoj slici stoje jedan nasuprot drugome na nogometnom terenu. Svaka igra živi od svojih igrača, a ova nevjerojatno dobro."

Patricia Gassner u svome tekstu za uglednu austrijsku press agenciju APA ističe: "...grupa mladića između 15 i 19 godina pokazala je rezultat jednogodišnjeg rada. Tijekom dvanaest mjeseci nije se samo proučavao kazališni komad nego i povijesti, a posebno događaji, osobni i nacionalni, na dan njihova rođenja."

Ne manje važno bilo je i odobravanje publike koja je "Genaraciju..." obje večeri ispratila glasnim i dugim aplauzom te povicima odobravanja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije