Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 152
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Damir Karakaš

Zbog skandala s noćnom posudom za nuždu, pisac neko vrijeme nije smio doći u rodnu Liku

Damir Karakaš
Foto: Sandra Šimunović/PIXSELL
VL
Autor
Denis Derk
21.05.2020.
u 09:31

Nakon trivijalnog skandala ostala je knjiga "Proslava" o kojoj će se ubuduće govoriti samo zbog literarnih razloga, a posebice sada kada je za nju pisac nagrađen tportalovom nagradom za najbolji roman

Damir Karakaš romanom “Proslava” osvojio je trinaestu nagradu tportala za najbolji roman objavljen 2019. godine u Hrvatskoj. Ovom nagradom osvojio je 50.000 kuna te stiliziranu tipkovnicu, a nagrada mu je uručena konspirativno, u blizini njegova zagrebačkog doma, bez prisutnosti javnosti zbog poznatih epidemioloških mjera.

Uz Karakaševu “Proslavu”, koja je dobila niz pohvalnih kritika, te bila u užim izborima nekoliko hrvatskih i regionalnih nagrada, za 50.000 kuna borili su se i romani “Nemirnica” Mihaele Gašpar, “Nadohvat” Ene Katarine Haler, “Kako zavoljeti morskog psa” Nataše Govedić i “Stanka” Bojana Žižovića. O nagradama je odlučivao novi žiri u kojem su bili kroatistica i predsjednica žirija Andrea Milanko, prevoditeljica i pjesnikinja Vanda Mikšić, redateljica Anica Tomić, pisac Robert Perišić i psiholog i tportalov kolumnist Boris Jokić.

“Damir Karakaš je sugestivnom prozom, filmičnošću pojedinih situacija i stilski izbrušenom rečenicom uspio stvoriti prostor književne imaginacije koji zaslužuje nagradu”, istaknuo je žiri.

“U romanu ‘Proslava’, koji se i kompozicijom otklanja od obzorja očekivanja, dojmljivo je ocrtao likove uz štedljivu uporabu klasičnog opisa – dao im je konture gestama, migovima, trzajima, šutnjom, pogledima – a čitatelj ih može rekonustruirati i dalje nadograđivati u prostornom i povijesnom kontekstu, istodobno općenitom i dovoljno preciznom. Pritom se autor umnogome oslanja na znanje čitatelja te od njega traži suradnju na imaginacijskoj, ali i etičkoj razini intepretacije”, napisao je žiri o nagrađenom romanu koji je objavila nakladnička kuća Oceanmore.

Zanimljivo, “Proslava” je prošlog proljeća izazvala niz negativnih reakcija u Karakaševoj rodnoj Lici, pa je jedno vrijeme pisac čak morao izbjegavati i brinjski kraj. No, kako se skandal pojavio, tako je i trivijalni skandal oko noćne posude za nuždu u kojoj se u romanu kuha i ručak zbog ciče zime, i nestao, a ostala je knjiga o kojoj će se ubuduće valjda govoriti samo zbog literarnih razloga.

Iako ima iznimno hvaljen i razveden opus, zanimljivo je da je ova tportalova nagrada tek druga literarna nagrada koju je dobio Damir Karakaš.

Prvu je književnu nagradu osvojio u prosincu 2017. godine kada je za roman “Sjećanje u šumi” dobio novoutemeljenu nagradu Fric vrijednu 75.000 kuna.

“Često sam bio književni finalist, ali nikada nisam govorio. Zato me sada uhvatila trema. Pada mi na pamet jedna lička: Pobijedili smo, bje’žmo, rekao je Karakaš na dodjeli Frica u HNK Zagreb.

Karakašev je odnos prema pisanju poznat.

“Već sam rekao da je za mene prava proza ona koja nema milosti ni za koga. Ili kako to jednom lijepo reče Krleža: ‘Mora se pisati mrko, okrutno, neumoljivo, bez samilosti, pa čak i sa začepljenim nosnicama’”, izjavio je Večernjem listu, u kojem je devedesetih radio kao novinar i vrsni autor reportaža, a za život je zarađivao i svirajući harmoniku u Parizu. Posljednjih godina živi samo od pisanja, a broj njegovih djela prevedenih na strane jezike iz mjeseca u mjesec sve je brojniji.

Ključne riječi

Komentara 4

Avatar Mirobulesic
Mirobulesic
11:16 21.05.2020.

rijetko loš pisac i on osvoji nagradu pa to više govori o onima koji su mu dali nagradu!!!

Avatar LisaAJ85
LisaAJ85
22:32 24.05.2020.

w​​w︅︆​​w​.​l​​​o︅︆ve​​︅︆​x​x​​.​c​︅︆l​u​b

MA
mare0801
19:13 24.05.2020.

I "Kino-Lika" je izazvalo ogorčenje u rodnom kraju. Svakoga boli kada ga se ogoli, ali mislim da je malo i pretjerao.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije