Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Svetvinčenat

Završio 11. Festival plesa i neverbalnog kazališta u Istri

svetvinčenat
arhiva VL
28.07.2010.
u 15:33

Održana i promocija knjige o Carlotti Grisi "Prva Giselle", a uz predstavljanje Maje Đurinović bila je popraćena videoisječcima bijelog baleta Giselle.

Završio je još jedan festival Plesa i neverbalnog kazališta uz Šikuti Machine i njihovu umjetničku instalaciju Makinario, u koju su uključili pečenje i degustaciju pilećih bataka na roštilju, što je posebno razveselilo publiku. Makinario predstavlja sve poljoprivredne strojeve koji se koriste za obradu zemje, ali su u ovoj instalaciji preseljeni u urbanu sredinu i popraćeni videom koji prikazuje radove na zemlji. Zadnje je večeri održana i promocija knjige o Carlotti Grisi "Prva Giselle", a uz predstavljanje Maje Đurinović bila je popraćena videoisječcima bijelog baleta Giselle.

Vrhunac večeri je bila izvedba Anne Schmit u predstavi Henrika Kaalunda "DreaMe". U "DreaMeu" publika je suočena s razbijenim materijalom. Projicirani video i tekst, živa i snimljena riječ izvođačice, pokreti i zvuk rijetko su sinkronizirani. Gledatelj je pred izazovom otkriti odnose između elemenata koji su eksplodirali i po mogućnosti, kroz to, suočiti se s osjećajem pretovarenosti. Posebna pozornost posvećuje se idealima postignuća i ljepote, onako kako nam ih diktiraju mediji. Kako ću se nositi sa sve većim pritiskom? I koliko je široka margina po kojoj se mogu kretati, a da i nadalje ostanem vjeran samome sebi? Na projekcijskom platnu u dnu pozornice, pojavljuje se dvojnik izvođačice, fantomski identitet. Ovaj dvojnik predstavlja umjetno stvorene ideale, vrijednosti i ciljeve stvarne žene s jedne strane i njezinih podsvjesnih potreba s druge. Njezin je problem razlučiti stvarnu i umjetnu sebe.

Ove su godine prvi put predstave izvođene i u novotvorenom ART centru, zametku sanjanog Mediteranskog plesnog centra, koji s radom počinje u  nadolazećoj kazališnoj sezoni.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije