Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 10
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Filharmonijski bal

Valceri, polke, Wagner i biseri hrvatske glazbe

Foto: Igor Šoban/PIXSELL
27.12.2017.
u 13:25

Osim Wagnerovih uvertira i bisera dinastije Strauss, na programu je i praizvedba skladbe “Kamene zvijezde” Dubravka Palanovića.

U Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog oduvijek vlada modna demokracija. Ipak, Zagrebačka filharmonija pozvala je publiku da i svojom odjećom doprinese svečanom raspoloženju i ugođaju tradicionalnog Filharmonijskog bala koji će se održati u subotu 30. prosinca s početkom u 20.30h.

Orkestar pod ravnanjem svog šefa dirigenta, austrijskog maestra Davida Danzmayra, i ove će godine publici pružiti svojevrsnu uvertiru novogodišnjeg glazbenog ugođaja ispunjenog valcerima, polkama i marševima dinastije Strauss. U taj repertoar spadaju razigrane polke “Trič-trač” i “Tik-tak”, kao i svečana Anina polka, uzvišeni valcer Ruže s juga i energična Carmen kvadrila. Naravno da na kraju neće izostati ni valcer Na lijepom plavom Dunavu i Radetzky marš. Ali, na programu su i nadasve atraktivne i u zvuku monumentalne uvertire Wagnerovih opera “Majstori pjevači” i “Rienzi” te dvije skladbe hrvatskih autora. Poseban ukras ovog koncerta bit će djevojački zbor Zvjezdice koji će a capella otpjevati pjesmu “Koja je zvjezdica”, a slušatelje će iznenaditi i u izvedbama Straussovih polki. Sam će orkestar pak praizvesti skladbu “Kamene zvijezde” svog člana, kontrabasista i skladatelja Dubravka Palanovića.

Na koncertu će, također u skladu s tradicijom, biti proglašen i dobitnik Nagrade Zagrebačke filharmonije najboljem mladom hrvatskom glazbeniku godine, a nakon koncerta posjetitelji će se moći zabavljati uz ples i druženje u predvorju dvoranu gdje će im svirati Revijski orkestar Zagrebačke filharmonije pod ravnanjem maestra Josipa Cvitanovića.

Već sljedeće jutro zagrebački će filharmoničari već treću godinu zaredom krenuti u Salzburg da bi tamo dočekali Novu godinu i da bi na novogodišnje jutro na slavnoj pozornici Festspielhausa održali novogodišnji koncert za domaću i internacionalnu publiku. I to onaj koncert u kojem će Zagrepčani moći uživati dvije večeri ranije. A u Salzburgu će također zasjati i Zvjezdice. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije