Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Glazba

Obnovljeni Zbor Crvene armije pjevat će u Zagrebu

U padu aviona na Božić 2016. poginula su 62 člana i dirigent. Novi su članovi odabrani već mjesec dana nakon tragedije na velikoj audiciji u Moskvi, na koju se odazvalo više od dvije tisuće vrsnih pjevača.
18. srpnja 2017. u 13:15 2 komentara 1338 prikaza
Foto: Lisinski.hr
Pogledajte galeriju 1/5

Sjajna vijest stiže iz Lisinskog. U Zagrebu će najesen, prvi put u Hrvatskoj, nastupiti jedan od najvećih, najboljih i najpoznatijih pjevačkih sastava na svijetu: Zbor Crvene armije.

Zbor Crvene armije Kontrapunkt Može li Zbor Crvene armije pod petokrakom zvijezdom pjevati o miru? Papi Poljaku su mogli

I ne samo zbor nego i orkestar i plesni ansambl. Tako će naša publika napokon uživo, u punom sastavu i sjaju, vidjeti i čuti slavni Ansambl Aleksandrov. Zbor, koji je srce velikog ansambla, osnovao je još 1928. Aleksandar Vasiljević Aleksandrov, koji ga je i vodio do svoje smrti 1946. godine.

 

Za vrijeme Drugog svjetskog rata zbor je imao golemu i važnu ulogu u podizanju morala vojnika i stanovništva na bojištima, a već tada je desna ruka ocu bio sin Boris Aleksandrovič Aleksandrov, koji je nastavio voditi ansambl sve do umirovljenja 1987. godine. U tim desetljećima Zbor Crvene armije stekao je svjetsku slavu kao jedan od najvećih kulturnih ambasadora Sovjetskog Saveza, rado slušan i voljen i na zapadnoj strani željezne zavjese i hladnoratovskih podjela.

Stariji Aleksandrov u povijest je upisan i kao skladatelj predivne sovjetske, a danas ruske državne himne, kao i zastrašujuće veličanstvene sovjetske ratne koračnice “Sveti rat”, kojom i danas počinju vojne parade na Crvenom trgu na Dan pobjede. Ta je koračnica jedan od zaštitnih znakova ansambla, baš kao i najpoznatije ruske narodne pjesme, poput Kaljinke. Ali, ansambl na repertoaru ima i bisere ruske duhovne glazbe, kao i obrade najpopularnijih skladbi klasične literature, a aleksandrovci su postali ne samo kulturna nego i pop-ikona izvodeći obrade najvećih hitova rock i pop-glazbe, proslavivši se i nastupima s finskim bendom Leningrad Cowboys.

 

Na sam Božić prošle godine cijeli je svijet, nadišavši ovaj put neke nove političke podjele, bio ujedinjen u tuzi nakon što su 62 člana Zbora Crvene armije, skupa s dirigentom Valerijem Kalilovom, posadom i ostalim putnicima poginuli u zrakoplovnoj nesreći. Avion se srušio u Crno more na letu iz Sočija prema Siriji, kamo je zbor krenuo uljepšati božićne i novogodišnje praznike svojim drugovima i zemlji u ratu.

Harrison Ford ZAMALO SUDAR Harrison Ford ponovno imao zrakoplovnu nesreću

Poginuli pjevači činili se trećinu ukupnog sastava zbora, a novi su članovi odabrani već mjesec dana nakon tragedije na velikoj audiciji u Moskvi na koju se odazvalo više od dvije tisuće pjevača, među kojima i mnogi školovani na ruskim vojnim muzičkim akademijama. Prvi nastup, u spomen na poginule drugove pred njihovim obiteljima, aleksandrovci su imali u veljači u Moskvi. U ožujku su krenuli i na prvu turneju nakon tragedije koja je njihovim nastupima dala još veći emotivni naboj, motivaciju i snagu.

U sklopu jedne takve turneje, koja ih dovodi i u Ljubljanu i Beograd, na veliku će pozornicu Lisinskog 13. i 14. studenog izaći čak 120 vrhunskih profesionalnih pjevača, svirača i plesača, a ulaznice se mogu kupiti od danas na internetskoj stranici Lisinskog.
Za naše prilike nisu jeftine, od 320 do 500 kuna, ali riječ je o prvorazrednom i jedinstvenom glazbenom spektaklu koji se pamti cijeli život. Blagajne Lisinskog ponovno će biti otvorene u rujnu i tada će se na njima moći kupiti preostale ulaznice. Ako ih još bude.

Helio Hermito Zampier Neto Srcedrapajuće Preživjeli igrač Chapecoensea nakon buđenja iz kome postavio pitanje koje je sve rasplakalo! Katastrofa Oluja u Moskvi odnijela 13 života, vjetar nosio sve pred sobom Rusija 92 poginulih Rusija tuguje za žrtvama, a ministar otkrio razloge zrakoplovne tragedije. Objavljen i video s mjesta nesreće
uživa sa Željanom
Farmerica Samanta progovorila o bolesti koju ima već 15 godina: 'Dugo mi je trebalo da je prihvatim'
CVH
CVH
Naučite kako samostalno obaviti pregled motocikla i dođite na besplatnu provjeru tehničke ispravnosti