Naslovnica Kultura Film

Umro Ivo Škrabalo, autor naslova filma ''Tko pjeva, zlo ne misli''

U Zagrebu je u 78. godini, nakon duge i teške bolesti, umro poznati redatelj, scenarist i povjesničar filma.
18. rujna 2011. u 16:30 87 komentara 981 prikaza
\'zagreb...gradska...16.10.2001. otvaranje filmskog centra - kinoteka - ivo skrabalo snimio: damir humski\'
Foto: Arhiva VL
Pogledajte galeriju 1/4

U Zagrebu je jučer nakon duge i teške bolesti u 78. godini umro Ivo Škrabalo, scenarist, redatelj, filmski teoretičar i kritičar, poznati istraživač povijesti hrvatskog filma i političar. Bio je diplomirani pravnik i redatelj, magistar međunarodnog prava, saborski zastupnik, a radio je i u Vladi narodnog jedinstva za vrijeme Domovinskog rata. No generacije će ga pamtiti po kreativnim naslovima koje je davao nekim od prvih erotskih filmova koji su pušteni u kinodistribuciju tadašnje Jugoslavije. On je čovjek koji je smislio “Njoj se mili u svili” ili legendarno “Hopa-cupa u krevetu” i “Šefica zna znanje”. I nikada nije zazirao od te teme. U jednom od intervjua rekao je:

– Ako postoji tabu na seks, postoji i tabu na slobodu. Prevodio sam pornofilmove i naslove tih filmova i uživao u tome. No nisam smišljao samo naslove pornića. “Tko pjeva, zlo ne misli” također je moj naslov.

Rođen je u Somboru 19. veljače 1934. godine.

Najvažniji dio njegova stručnog opusa rad je na povijesti hrvatske kinematografije, o kojoj je objavio četiri knjige, od kojih je najvažnija kapitalna “101 godina filma u Hrvatskoj” objavljena 1998. godine.

Istražujući filmsku povijest, prvi je izdvojio hrvatsko stvaralaštvo iz jugoslavenskoga korpusa, a nije se ustručavao pisati o filmu iz Pavelićeva doba.

Režirao je kratkometražne filmove “Velika porodica”, “Dan kad se sklapaju brakovi”, “Slamarske divojke”, a uza sve je to i scenarist filma “Živuće fotografije – slike iz prošlosti filma u Hrvatskoj” Mladena Jurana.

Jaja Spar
Prirodna namirnica
Dočekajte Uskrs sa zdravim domaćim jajima

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar dovidovic
  dovidovic:

  O mrtvima sve najbolje, no o ovome mrtvacu teško se što dobro može reći. Čovjek koji je prednjačio u teduđmaniziranju i dehrvatiziranju Hrvatske bolje da se nije ni rodio.

 • Avatar dovidovic
  dovidovic:

  Uzalud mu filmske kritike, zna se po čemu će ostati upamćen.

 • siki_miki:

  Ali ipak ostat ce zapamcen po tome sto je ukinuo dan drzavnosti \"30.5\" u doba koalicijske vladavine.