Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U 86. godini

U Zagrebu umro avangardni umjetnik Aleksandar Srnec

aleksandar srnec
Žarko Bašić/PIXSELL
27.03.2010.
u 22:30

U subotu je u Zagrebu umro Aleksandar Srnec, istaknuti slikar, dizajner, autor animiranih filmova. Iako bolestan i u invalidskim kolicima, prije dva mjeseca Srnec je bio prisutan u javnosti – u Muzeju suvremene umjetnosti.

U subotu je u Zagrebu umro Aleksandar Srnec, istaknuti slikar, dizajner, autor animiranih filmova. Iako bolestan i u invalidskim kolicima, prije nešto više od dva mjeseca Srnec je na trenutak bio prisutan u javnosti – u Muzeju suvremene umjetnosti. Dovezli su ga na otvorenje njegove retrospektivne izložbe „Prisutna odsutnost“. Čovjek koji nije volio otvorenja, čekao je da se raziđe mnoštvo, a onda je razgledao svoje slike, uglavnom apstraktne kompozicije,  crteže, luminokinetičke objekte i dizajn plakata, naslovnicu Svijeta i reklama koje je radio od 60-ih godina zarađujući za život.

Na djelo ovoga istaknutoga hrvtaskoga umjetnika koji je  posljednjih godina bio „prisutno odsutan“ podsjetio je kolekcionar Marinko Sudac, MSU i Grad Varaždin koji su organizirali retrospektivu prvo u Varaždinu 2008., u Novom Sadu, Rijeci te ove godine i u Zagrebu.

Aleksandar Srnec rođen je 30. srpnja 1924. godine u Zagrebu. Ratne 1943. godine upisao je Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu, potom je studirao arhitekturu, da bi se kasnije vratio na ALU koju je napustio 1949. godine. Godine 1951. zajedno s Ivanom Piceljom i Božidarom Rašicom osnovao je Grupu Exat 51, u kojoj djeluju i Bernardi, Rašica, Richter, Kristl, Radić i drugi zalažući se za legitimitet apstraktne umjetnosti. Od dvodimenzionalnoga  izražavanja linijama 1953. godine stvara „Prostorni modulor“, a tri godine kasnije počeo je eksperimentirati s pokretnim skulpturama i reljefima.

Šezdesetih godina bavi se crtanim filmom i surađuje sa Zagrebačkom školom crtanoga filma, gdje je izveo scenografije za tri lutkarska filma, a s Dragutinom Vunakom autor je animiranoga filma „Čovjek i sjena“ 1960. godine. Ambijent Luminoplastika, izložen 1967. godine u Galeriji SC-a u Zagrebu, bio je prvi luminokinetički objekt/ambijent u hrvatskoj umjetnosti.  Srnec je šezdesetih sudjelovao na izložbama Novih tendencija, a sedamdesetih je stvorio kinetičke skulpture u visokopoliranim kovinama. Godine 1999. primio je Nagradu V. Nazor za životno djelo, a  Nagradu za životno djelo dali su mu i kolege iz HDLU 2008. godine.

Ključne riječi

Komentara 1

VZ
veki_zg
01:09 28.03.2010.

legenda od covjeka !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije