Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 22
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Poznati performer

Sinišu Labrovića umjesto predsjednika u stražnjicu poljubila Urša Raukar Gamulin

Emica Elevdji/PIXSELL
21.06.2023.
u 14:13

Naš poznati i cijenjeni performer Siniša Labrović jučer se točno u šest popodne u dvorištu Muzeja grada Zagreba skinuo gol i spremno čekao predsjednika da ga poljubi u guzicu. Izložene stražnjice čekao je ne bi li se pojavio predsjednik, no predsjedniku ni traga. Ipak, dva su poljupca u stražnjicu pala, a jedan je stigao iz Sabora, jer dala mu ga je saborska zastupnica Urša Raukar-Gamulin

Jučer izvedeni performans naziva "Poštovani gospodine predsjedniče, možete me poljubiti u guzicu" dio je iz serije “Fraze”, a "predsjednik", kako je naveo Labrović, ovdje se pojavljuje metaforički i namjerno u muškom rodu tako da se odnosi na državne dužnosnike i čelne osobe bilo kojih institucija i organizacija.

Ovaj ritualni simoblički čin Siniša Labrović posvetio je svom prijatelju Vladimiru Matijaniću. Iz HDLU su odbili ponuditi umjetniku termin za ovaj performans, što je Labrovića potaklo da novim radom “Umjetnik pljuje na HDLU” izrazi nezadovoljstvo odbijanjem i neprihvaćanjem od strane HDLU.

Taj će se novi performance održati u srijedu, 21. lipnja u 19 sati.  Labrović izvodi performans "Umjetnik pljuje na HDLU" u kojem će demonstrativno pljuvati ispred kružne zgrade Doma HDLU, a kako umjetnik navodi: “performans je i pohvala cjelokupnom radu HDLU-a na boljitku vizualnih umjetnika i položaju vizualne umjetnosti u društvu - bezbroj je profesura, dekanskih mjesta, 0,8 koeficijenata, školskih satnica likovne kulture, članstava u komisijama i vijećima, pristojnih honorara i lijepih penzija, izložbi, razmjena, rezidencija, potpora i putovanja po svijetu ostvareno zahvaljujući HDLU-u.”

Komentara 1

Avatar rubinet
rubinet
13:36 24.06.2023.

Dakle, nazovi se umjetnikom , postani "performer" , i tad možeš, na ulici i drugdje, raditi što želiš. I nitko ti ne može ništa.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije