Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 72
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Medulić

Renesansno remek-djelo nakon čak pola stoljeća skrivanja stiglo u MUO

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
17.02.2019.
u 09:15

“Trijumfalni doček kralja Saula nakon što je David porazio Golijata” Andrije Medulića Schiavonea.

Sljedećih osam godina Hrvatska, Zagreb, a ponajviše Muzej za umjetnost i obrt (MUO) bit će posebno mjesto na svijetu za sve ljubitelje likovne umjetnosti. MUO će, naime, postati privremeni dom remek-djela velikoga hrvatsko-venecijanskog renesansnog slikara Andrije Medulića Schiavonea “Trijumfalni doček kralja Saula nakon što je David porazio Golijata”.

Riječ je o ulju na drvenoj podlozi nastalom u Veneciji 1540. koje u svojoj višestoljetnoj povijesti nikada nije bilo javno izloženo. Čak se i u Medulićevoj monografiji iz 1980. spominje da je riječ o djelu koje je viđeno samo na fotografijama. Umjetnina čije su dimenzije 92,5 x 109,8 centimetara temelji se na klasičnom biblijskom motivu, a vrijednost joj je procijenjena na između 25 i 30 tisuća funti.

Tijekom svoje bogate povijesti ova je slika promijenila mnogo vlasnika, od londonskoga galerista i antikvara Martina Colnaghija, preko princa Pavla Karađorđevića u 20. stoljeću koji ju je 1969. prodao na aukciji s inventarom svoje vile, do privatne kolekcije u Italiji iz koje se nakon gotovo 50 godina pojavila u Christie’su u Londonu.

Upravo je tu svoju priliku ugledao rođeni Dubrovčanin Andrija Kojaković, poduzetnik, veleposlanik i kolekcionar koji je “Trijumfalni dolazak...” kupio za 27 i pol tisuća funti i dao ga, nakon što je pola stoljeća bilo skriveno od očiju javnosti, MUO na posudbu s ciljem da svi ljubitelji umjetnosti imaju priliku uživati u djelu velikoga hrvatskog slikara.

Čekao 20 godina

– I drugi koji imaju takve umjetnine trebali bi ih dati u muzeje i predstaviti široj javnosti jer uživati u nečemu sam malo je sebično – poručio je Kojaković jučer u MUO gdje su, osim njega, umjetninu predstavili i povjesničarka umjetnosti Flora Turner-Vučetić te ravnatelj MUO Miroslav Gašparović. Dodao je, k tomu, i da je na sliku čekao 20 godina.

– Nikada se nisam htio natjecati na aukciji na kojoj bi sudjelovala neka hrvatska institucija ili muzej jer smatram da to nije fer. Ako bude još ovakvih slika, svakako ću nastaviti – poručio je Kojaković te dodao da se ne smatra nekim velikim kolekcionarom, nego tek osobom koja uživa u stvarima vezanim za Dubrovnik, među kojima je i skupljanje staroga dubrovačkog novca, srednjovjekovnih talira, perpera i slično. Zanimaju ga i slike britanskih umjetnika koji su slikali Dubrovnik i stare karte koje prikazuju Dubrovačku Republiku.

– Dok sam radio kao veleposlanik, morao sam dokazivati da je Prevlaka hrvatska, a na svim starim kartama to je vrlo jasno rečeno. Zato su mi i zanimljive – rekao je Kojaković.

Udomljavanjem ovoga djela MUO je dobio veliku čast, i to ne samo zbog svjetske ekskluzive, nego i zbog činjenice da je upravo “Trijumfalni doček...” jedno od tek 20-ak službeno potvrđenih djela Andrije Medulića od kojih se dva već nalaze u Zagrebu. Posuđivanjem vrijedne umjetnine posebno je bio oduševljen i zahvalan ravnatelj MUO.

Čin dobročinstva

– Ovo je zaista čin dobročinstva, što baš nije uobičajeno u našem društvu i zato se ovim primjerom šalje poruka činjenja dobrog u zajednici – istaknuo je Gašparović. Kojakoviću može biti zahvalan i Grad Zagreb.

– Ovim činom stalni postav MUO znatno je obogaćen za idućih osam godina i svakako će pomoći da jedan zagrebački muzej ostane jedan od najposjećenijih u cijeloj državi – poručila je u ime zagrebačkog gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević.

Novosti proslavile 1000. izdanje

Komentara 2

SA
sani1
10:56 17.02.2019.

Remekdjelo? Mislim...

DU
Deleted user
12:10 17.02.2019.

Osim za Petrokemiju, Josip Jagušt je u dva navrata bio direktor Inter Ine, Inine podružnice u Londonu koja je u tzv. Plavoj knjizi stavljena u kontekst isisavanja milijuna na privatne račune.Londonski trgovački registar pruža uvid u niz zanimljivih osoba koje su kao direktori prodefilirali upravo kroz Ininu londonsku podružnicu Inter Inu. Uz predsjednika Uprave Petrokemije Josipa Jagušta, u Inter Ini bili su i Željko Vrbanović, Jasminko Umićević, Milan Ujević, Josip Petrović, Andrija Kojaković, Ivan Kliček, Vicko Ferić, Tomislav Dragičević, Leo Dolezil, Ivan Đerek, Dragutin Biondić, Željko Belošić...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije