Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Spektakl u Areni

Rammstein: Neki bendovi sviraju, ali oni gore na sceni!

rammstein (1)
Foto: Marko Prpić/Pixsell
1/9
08.11.2011.
u 23:35

Kako bi pokazao koliko se ugodno osjeća u našoj zemlji, što je jednom prilikom i izjavio, frontman Till Lindemann na pozornicu je došao noseći hrvatsku zastavu.

U povodu izlaska albuma "Made in Germany 1995 – 2011" te svjetske turneje njemački heavy metal bend Rammstein nastupio je u zagrebačkoj Areni. Za razliku od lani, kad je bend prvi put posjetio Hrvatsku, ove godine bio je slabiji odaziv publike pa je u glazbi, bogatoj scenografiji i pirotehničkim trikovima uživalo oko sedam tisuća ljudi.

Kako bi pokazao koliko se ugodno osjeća u našoj zemlji, što je jednom prilikom i izjavio, frontman Till Lindemann na pozornicu je došao noseći hrvatsku zastavu.

Rammstein je svirku otvorio pjesmom "Sonne", nakon čega su uslijedili hitovi poput "Keine lust", "Feuer frei", "Mutter", "Du hast", "Pussy", "Ohne dich". Publiku su nakon dva sata pozdravili pjesmom "Ich will". Kao i na svim svojim koncertima, članovi benda nosili su razne kostime od kojih su najzanimljiviji bio kostim mesarskog odijela, igrali se s vatrom i simulirali seks. Zagrebački koncert bio im je drugi na turneji za koju mnogi kažu da im je najskuplja u karijeri.

Neue Deutsche Härte žanr je kojim su njemački metalci pokorili svijet. Riječ je o crossover glazbi koja kombinira industrial metal, hard rock i tehno. Zanimljivo je što su za taj militaristički, ponekad i sotonistički te politički obojen žanr nabildani momci iz Berlina pobrali sve lovorike. Naime, slovenski Laibach, njemački Die Krupps, ali skoro pa pop industrial bend Oomph! radili su tu glazbu i koristili novopečeni vagnerijanski imaginarij puno prije nego ti “izbjeglice” iz Istočne Njemačke.

Nema tu nikakve tajne. Metal krajem devedesetih više nije bio sramotan. Žestoki gitarski rifovi koji su 70-ih proslavili Led Zeppelin, Black Sabbath, Deep Purple prestali su tada biti sredstvo kičastih tipova odjevenih u ružičaste tajice da zbare djevojku. Nije da su ti glazbenici apstinirali od seksa, ali su bili hrabriji u kombiniranju žanrova. Jedan Ministry unio je pomutnju na industrial scenu kad su još 1991. objavili “Psalm 69”. Inače getoizirana industrial publika čula je kako tvornički zvukovi zvuče moćnije kad ih se podeblja gitarom, a da ne govorimo koliko je taj album revolucionizirao metal scenu. To je bio početak, a uslijedile su izvrsne kopije poput Fear Factoryja, Pitchshiftera, a i Rammsteina.

No koliko god “strašni” i bombastični Nijemci izazivali kontroverze svojim nastupima, nažalost ostaju samo glazbenici koji maksimalno eksploatiraju žanr. Dakle nema tu originalnosti niti kontroverze u glazbi i tekstovima. Oni su putujući cirkus koji svakim svojim nastupom, ali koncertom samo potvrđuju. No, s druge strane, zašto bi rock 'n' rol trebao biti nešto više od seoske zabave gdje svi znaju riječi pjesama i "tancaju" u omiljenom ritmu? Bilo kako bilo, Rammstein nam je upravo to pružio...

Komentara 15

Avatar cro1com
cro1com
00:23 09.11.2011.

Jedni od rijetkih \"umjetnika\" koji zarade ono sto dobiju.

DR
drznedaj
01:45 09.11.2011.

nema tu orginalnosti niti kontraverze u glazbi i tekstovima O originalnosti necu pricat. Al dan nisu kontroverzni u tekstovima. Npr. jedan Links,2,3,4 , Pussy, Video od Stripped, Mein Teil, ICh tu dir weh, Spieluhr, Mann gegen Mann. Pa ak too nisu kontroverzni tekstovi onda nezna kaj jesu. Molio bi onda autora da mi da primjer kontroverznog teksta

Avatar Idler 3
Idler 3
00:13 09.11.2011.

Meni je nastup bil super jedino mi malo zvuk ni pasal. Ne znam jel uvijek tak al malo preglasno i uz neznatno krčanje zvučnika !!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije