Naslovnica Kultura Film

Privatizacija za početnike na primjeru Miroslava Kutle

“Gazda: Početak” ne otkriva mnogo novoga, ali se podaci prikupljeni iz brojnih izvora kontekstualiziraju i sabiru da ih ne zaboravimo
18. siječnja 2018. u 16:12 0 komentara 259 prikaza
Premijera filma Gazda: Početak
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Berem, berem grožđe, dok čuvar ne dođe, a kad čuvar dođe, obrano je grožđe. Stih iz dječje pjesmarice krasio je platno zagrebačkog kina Europa prije premijere dokumentarnog filma “Gazda: Početak” kojim su istraživački novinar Saša Paparella te producent i redatelj Dario Juričan analizirali početke privatizacije u Hrvatskoj.

Premijera filma Gazda: Početak KINO EUROPA Na promociju 'Gazda: Početak' došli Pupovac, Grmoja, Sinčić...
 

Njihov raniji film “Gazda”, posvećen Ivici Todoriću, izazvao je mnogo pozornosti, pogotovo jer mu se distribucija događala na vrhuncu afere Agrokor. Nastavljajući kopati po sudskim i novinskim arhivima, Juričan i Paparella svoj su novi film posvetili Miroslavu Kutli, jednom od najistaknutijih primjera divljeg privatizacijskog procesa u Hrvatskoj te sponzoru nebrojenih troškova u prvim danima HDZ-a. Razlaganje spone između Kutle i HDZ-a jedna je od glavnih narativnih linija filma, kao i Kutlin odnos s Franjom Tuđmanom i njegovim savjetnikom Ivićem Pašalićem te u manjoj mjeri s Vinkom Grubišićem, mladom uzdanicom HDZ-a devedesetih, koji do danas gospodari nekadašnjim filmskim gigantom Jadran Filmom.

Među brojnim sugovornicima u filmu našli su se i zaposlenici uništenih poduzeća koji u detalje opisuju kako se pod krinkom privatizacije provodila pljačka, bilo da je riječ o odvoženju robe tegljačima, vođenju dvostrukog knjigovodstva ili ugovorima u kojima su potpisi osoba koje ih, tvrde, nikada nisu potpisale.

“Gazda: Početak” ne otkriva mnogo novih detalja, ali se podaci prikupljeni iz brojnih izvora kontekstualiziraju i sabiru da bi se otrgnuli zaboravu. I dok je arhivske snimke prosvjeda očajnih radnika bolno gledati, publika je glasno reagirala i na tragikomične prizore u kojima Ivo Sanader pita “gdje su ti navodni kriminalci u HDZ-u i zašto nisu u zatvoru”, ili pak monolog Ljube Ćesića Rojsa koji opisuje kako i danas plače za Tuđmanom.

Emotivna komponenta filma sigurno bi bila jača da smo na stvarnim lokacijama gledali stvarne protagoniste opisanih događaja, a ne samog Juričana koji se nepotrebno i prečesto pojavljuje pred kamerama. Kao i u slučaju “Gazde”, zainteresiranoj publici dostupna je i nova istoimena knjiga Saše Paparelle “Gazda: Početak”, a najavljen je i treći nastavak koji bi se mogao baviti – Lukom Rajićem.

Premijera filma Gazda: Početak
1 / 15
Novi Juričanov film "Gazda: Početak" o Globus grupi i Miroslavu Kutli
Redatelj 'Gazde' Dario Juričan: I nakon 20 godina Kutlina hobotnica ima živih krakova Dario Juričan Besplatni 'Gazda' Redatelj 'Gazde' prozvao Jandrokovića zbog ukidanja povjerenstva za Agrokor Dario Juričan, režiser filma 'Gazda' Dario Juričan: 'Da se Kutlu pričepilo, bi li nastao Todorić?'
Adrenalinska Hrvatska
Adrenalinska Hrvatska
Rafting može biti idealna zabava, ali hrvatske rijeke kriju mnoge opasnosti

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.