Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 86
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Premijera novog 'Gazde'

Privatizacija za početnike na primjeru Miroslava Kutle

Premijera filma Gazda: Početak
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
1/3
18.01.2018.
u 16:12

“Gazda: Početak” ne otkriva mnogo novoga, ali se podaci prikupljeni iz brojnih izvora kontekstualiziraju i sabiru da ih ne zaboravimo

Berem, berem grožđe, dok čuvar ne dođe, a kad čuvar dođe, obrano je grožđe. Stih iz dječje pjesmarice krasio je platno zagrebačkog kina Europa prije premijere dokumentarnog filma “Gazda: Početak” kojim su istraživački novinar Saša Paparella te producent i redatelj Dario Juričan analizirali početke privatizacije u Hrvatskoj.


 

Njihov raniji film “Gazda”, posvećen Ivici Todoriću, izazvao je mnogo pozornosti, pogotovo jer mu se distribucija događala na vrhuncu afere Agrokor. Nastavljajući kopati po sudskim i novinskim arhivima, Juričan i Paparella svoj su novi film posvetili Miroslavu Kutli, jednom od najistaknutijih primjera divljeg privatizacijskog procesa u Hrvatskoj te sponzoru nebrojenih troškova u prvim danima HDZ-a. Razlaganje spone između Kutle i HDZ-a jedna je od glavnih narativnih linija filma, kao i Kutlin odnos s Franjom Tuđmanom i njegovim savjetnikom Ivićem Pašalićem te u manjoj mjeri s Vinkom Grubišićem, mladom uzdanicom HDZ-a devedesetih, koji do danas gospodari nekadašnjim filmskim gigantom Jadran Filmom.

Među brojnim sugovornicima u filmu našli su se i zaposlenici uništenih poduzeća koji u detalje opisuju kako se pod krinkom privatizacije provodila pljačka, bilo da je riječ o odvoženju robe tegljačima, vođenju dvostrukog knjigovodstva ili ugovorima u kojima su potpisi osoba koje ih, tvrde, nikada nisu potpisale.

“Gazda: Početak” ne otkriva mnogo novih detalja, ali se podaci prikupljeni iz brojnih izvora kontekstualiziraju i sabiru da bi se otrgnuli zaboravu. I dok je arhivske snimke prosvjeda očajnih radnika bolno gledati, publika je glasno reagirala i na tragikomične prizore u kojima Ivo Sanader pita “gdje su ti navodni kriminalci u HDZ-u i zašto nisu u zatvoru”, ili pak monolog Ljube Ćesića Rojsa koji opisuje kako i danas plače za Tuđmanom.

Emotivna komponenta filma sigurno bi bila jača da smo na stvarnim lokacijama gledali stvarne protagoniste opisanih događaja, a ne samog Juričana koji se nepotrebno i prečesto pojavljuje pred kamerama. Kao i u slučaju “Gazde”, zainteresiranoj publici dostupna je i nova istoimena knjiga Saše Paparelle “Gazda: Početak”, a najavljen je i treći nastavak koji bi se mogao baviti – Lukom Rajićem.

Premijera filma Gazda: Početak
1/15

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije