Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 78
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prve žrtve rata

Preko stotinu predmeta izronjenih iz olupine svjedoči o putnicima potopljenog Barona Gautscha

Baron Gautsch
12.08.2014.
u 10:53

Izložba je središnji događaj ljetne sezone projekta “1914. – Puna je Pula” u sklopu kojeg je prošli tjedan u Parku mladenaca postavljena sedam metara duga instalacija “1914.” dizajnera Mauricija Ferlina, koja će ondje ostati do 2018.

        Stotinu godina od potonuća parobroda Baron Gautsch Pula izložbom “Baron Gautsch: prva žrtva Prvog svjetskog rata“ obilježava početak velikog događaja u povijesti. U Povijesnom i pomorskom muzeju Istre predstavlja se 111 predmeta izronjenih iz olupine parobroda koji će prvi put javnosti biti prikazani zajedno.

Izložba će pokazati povijesni pregled tragedije, a izlažu se staro oružje, plakati, tehničke karakteristike broda i ilustracije o nesreći. Prikazat će se i dva dokumentarna filma. Čitanjem imena svih poginulih putnika, kojih je bilo mnogo, završit će otvaranje izložbe – prema dostupnim informacijama, na zadnjoj plovidbi prevozio je gotovo dvostruko više ljudi od predviđenog broja jer je evakuirao civile i prevozio vojnike. Zbog toga se smatra prvom većom žrtvom Prvog svjetskog rata nakon što je udarom u podvodnu minu kraj Rovinja, a na brodu je bilo više od 330 putnika.

Izložba je središnji događaj ljetne sezone projekta “1914. – Puna je Pula” u sklopu kojeg je prošli tjedan u Parku mladenaca postavljena sedam metara duga instalacija “1914.” dizajnera Mauricija Ferlina, koja će ondje ostati do 2018.      

>> Kartu je imao i Ante Pavelić, ali je navodno zakasnio na isplovljavanje

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije