Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
predstavio se 'mali beč'

Povratak velikih hrvatskih majstora 20. stoljeća u Beč

Izložba Varaždin Beč
Foto: Snježana Herek
1/7
05.03.2014.
u 11:20

U bečkoj palači Porcia otvorena izložba Veliki hrvatski majstori 20. stoljeća, sa 44 slike i 8 skulptura 47 hrvatskih autora, iz fundusa Gradskog muzeja Varaždin

Četrdeset i četiri slika, uglavnom ulja na platnu i akvarela te osam skulptura 47 autora, među kojima su najznačajniji hrvatski umjetnici prošlog stoljeća, Vlaho Bukovac, Miroslav Kraljević, Jerolim Miše, Vladimir Bacić, Vladimir Tartalja, Oskar Herman, Ivo Dulčić, Edo Murtić, Miljenko Stančić, Ivo Režek, Ferdinand Kulmer, Vanja Radauš, Oton Gliha, Frane Kršinić, Kosta Angeli Radovani, Nives Kavurić-Kurtović i mnogih drugi, izloženo je na prvoj izložbi Gradskog muzeja Varaždin (GMV) u Beču, otvorenoj u utorak navečer u atriju renesansne bečke palače Porcia.

Na izložbi naslovljenoj "Veliki hrvatski majstori 20 stoljeća" premijerno su prikazana ponajbolja umjetnička djela iz fundusa Galerije starih i novih majstora prošlog stoljeća Gradskog muzeja Varaždin. Izložbu je otvorio hrvatski veleposlanik u Austriji Gordan Bakota, u nazočnosti brojnih predstavnika hrvatskog i austrijskog političkog, diplomatskog i kulturnog života. Uz Bakotu, na izložbi su govorili i ravnatelj Gradskog muzeja Varaždin Miran Bojanić Morandini, predstojnik Ureda saveznog kancelara Republike Austrije Manfred Matzka i voditeljica Ureda za umjetnost u austrijskom Saveznom kancelarstvu Andrea Ecker.

Foto: Snježana Herek

-Ovom izložbom željeli smo bečkoj kulturnoj javnosti pokazati umjetničke dosege hrvatskih majstora 20. stoljeća. Ona je za nas veliki događaj jer na reprezentativan način predstavlja ne samo grad Varaždin nego i Republiku Hrvatsku, rekao je ravnatelj GMV-a Bojanić Morandini. Zahvalio je Ministarstvu kulture RH na pomoći i Ministarstvu vanjskih i europskih poslova RH na pruženoj podršci ovom zahtjevnom projektu. Predstavivši Varaždin kao grad bogatog kulturnog i povijesnog nasljeđa i tradicionalnih veza s Bečem napomenuo je kako izložbu vidi i kao dodatni poticaj Austrijancima da navrate u ovaj barokni grad koji je u 18. stoljeću bio hrvatska prijestolnica.

Za Večernji list ravnatelj GMV-a je rekao da je bečka izložba primjer "izvoza hrvatske kulture i jedini pravi put predstavljanja bogate kulturne baštine Hrvatske izvan njenih granica".

Foto: Snježana Herek

-Ova jedinstvena izložba varaždinske i hrvatske likovne baštine potvrđuje da je hrvatska kultura oduvijek pripadala i bila sastavni dio srednjoeuropske kulture, koju je Hrvatska svojim ulaskom u EU dodatno obogatila, rekao je Bakota, istaknuvši kako je predstavljanjehrvatskih likovnih velikana Austrijancima izuzetno značajno, jer su nažalost mnogima još nepoznati.

-Ovo je sjajna prilika da Austrijanci vide Hrvatsku iz posve druge perspektive, ustvrdio je hrvatski veleposlanik, zahvalivši austrijskom Saveznom kancelarstvu, Gradskom muzeju Varaždin, autorici izložbe i voditeljici Galerije Mirjani Dučakijević te inicijatorici izložbe ministrici savjetnici za kulturu u Veleposlanstvu RH u Austriji Zdenki Weber na suradnji, koja je dovela do realizacije ovog hrvatsko-austrijskog kulturnog projekta. -Kulturna suradnja Austrije i Hrvatske i njihovih resornih ministarstava na visokoj je razini već čitav niz godina, a potvrda tomu je i ova impozantna izložba, rekao je predstavnik Saveznog kancelarstva Matzka.

Foto: Snježana Herek

Njegova kolegica Andrea Ecker je rekla kako je izložba Gradskog muzeja Varaždin ne samo "veliko obogaćenje za grad Beč i njegovu kulturnu scenu", nego i "dokaz da europska umjetnost nije fenomen velikih metropola nego regionalnih središta". Govoreći o austrijsko-hrvatskoj kulturnoj suradnji istaknula je da je Hrvatska za Austriju "značajan i središnji partner" te resorna austrijska ministarstva rado podupiru hrvatske projekte i umjetnike.

Autorica izložbe Dučakijević je rekla da je cilj ove izložbe pokazati kako Varaždin kao jedna mala sredina duge tradicije ima velike fragmente likovne umjetnosti. Napomenula je da se u varaždinskoj galeriji starih i novih majstora čuva 6.444 djela hrvatskih umjetnika koja su se u Gradskom muzeju Varaždin prikupljala od 1939. godine, najviše donacijama.

Foto: Snježana Herek

-Varaždin ima tradiciju galerijskog prikupljanja i na to smo ponosni, ustvrdila je Dučakijević napomenuvši kako 90 posto izložbenog postava obilježavaju donacije velikih majstora suvremenog slikarstva koji su povodom 60. obljetnice osnutka varaždinskoj Galeriji poklonili svoja djela.

-Za niz hrvatskih umjetnika ova izložba znači njihov povratak u Beč gdje su studirali, radili i crpili inspiraciju za svoje umjetničko stvaranje kao primjerice Oton Iveković, Miroslav Kraljević, Ferdo Kovačević i Slava Raškaj koja je neko vrijeme boravila u Zavodu za gluhonijemu djecu u Beču, napomenula je kustosica bečke izložbe koju je organizirao varaždinski Gradski muzej u suradnji s hrvatskim Veleposlanstvom u Beču.

-Sretna sam da sam i ja mogla doprinijeti da se Mali Beč, kako se tepa Varaždinu, predstavi Bečanima s izuzetno vrijednim radovima hrvatskih autora, rekla nam je ministrica savjetnica za kulturu Zdenka Weber. Izložba je otvorena do 17. ožujka.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije