Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŽESTOKA POLEMIKA REDATELJA

Sedlar: Nisu mi dali u riječki HNK Frljić: Nije ni tražio

14.05.2014., Zagreb, Sljeme - U dvoristu bivseg planinarskog doma Adolfovac odrzana je konferencija za medije povodom zagrebacke izvedbe predstave Aleksandra Zec redatelja Olivera Frljica. Oliver Frljic.    Photo: Davor Puklavec/PIXSELL
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/2
21.03.2015.
u 13:34

U polemiku se uključila i stranačka politika. HDZ poziva gradonačelnika Obersnela na izvedbu 'Ane Frank'

– Ne znam zašto se u Rijeci, u HNK Ivana pl. Zajca može igrati Aleksandra Zec, a predstava Dnevnik Ane Frank ne može, to me podsjeća na najcrnje dane fašizma i komunizma – rekao je jučer Hrvoje Burić, gradski vijećnik HDZ-a i potpredsjednik Gradskog vijeća, najavljujući da će Riječani Anu Frank ipak moći pogledati, ali u Hrvatskoj čitaonici na Trsatu. Iz Zajca, pak, stiže odgovor intendanta Olivera Frljića i dramaturga Marina Blaževića, da u riječko kazalište nije stigao nikakav službeni upit ili zamolba za gostovanje predstave.

– Riječko kazalište promišlja i planira svoj program profesionalno, ozbiljno i dugoročno, pri čemu ne vodi računa o medijskim istupima lokalnih političara niti ispunjava želje političkih partija – poručili su Frljić i Blažević dodajući da predstava "Ana Frank" Jakova Sedlara ne udovoljava minimalnim estetskim kriterijima koji bi je "preporučili" za gostovanje u riječkom HNK, koji u programu obilježavanja 70. godišnjice pobjede nad fašizmom ima puno ozbiljnije i relevantnije autore od Sedlara.

Sramotnim i perverznim Frljić i Blažević smatraju način na koji riječki HDZ i Sedlar, u dnevnopolitičke svrhe, koriste tragediju djevojčice koja je postala simbol stradanja djece u II. svjetskom ratu. Priča o predstavi Ana Frank u Rijeci započela je još u siječnju kad je Burić zatražio od riječkog gradonačelnika Vojka Obersnela da potakne uprizorenje Ane Frank u Zajcu s obzirom na antifašističku prošlost Rijeke i obilježavanje 70. obljetnice pobjede nad fašizmom, no Obersnel, iako je inicijativu podržao, uputio je da se ta monodrama odigra u nekom drugom prostoru. Burić, inače jedan od inicijatora Frljićeve smjene, ustrajao je da to bude na sceni Zajca znakovito podsjećajući Obersnela da "njegov "intendant kazalište vodi pod geslom 'Kazalište narodu'".

Burić je predstavu kazališta Trešnja, koju potpisuju Sedlar i Branko Lustig, doveo u Rijeku, no, rekao je da žali što Obersnel i riječki kulturnjaci nisu prepoznali njezinu vrijednost. Pozvao je Obersnela na izvedbu kako bi se uvjerio da je trebala biti odigrana u Zajcu, a ispričao se i židovskoj zajednici zbog neigranja predstave u kazalištu. Sedlar koji jučer nije mogao biti u Rijeci, u svom je pismu poručio da je sumnjao da će predstava biti izvedena u Zajcu nakon što je intendant Frljić njega i nekoliko kolega kazalištaraca proglasio "nositeljima fašističkog kazališta 90-ih" .

Odgovarajući na pitanje zašto nije omogućeno da Ana Frank bude izvedena na pozornici riječkog HNK, Sedlar je podsjetio na zastavu duginih boja koju je izvjesio Frljić kao, navodi, "svoju zastavu, da bi pokazao da je jedna važna kota osvojena". Ustvrdio je da je pokazao mentalitet boljševika u kulturi i označio početak svog projekta rušenja hrvatske Troje u kulturi – nacionalnog kazališta. Obersnelu je u pismu poručio da sa svojim istomišljenikom Frljićem neprestano poziva na slobodu umjetničkog djelovanja, a da zapravo misle i djeluju suprotno što pokazuje zabrana igranja Ane Frank. Njihovo je ponašanje nazvao najcrnjom diktaturom i zatiranjem svega što demokracija jest.

– Ana Frank na Trsatu danas simbolički predstavlja situaciju u kulturi Rijeke. Odozdo odjekuju "Sred pušaka, bajuneta..." , a na Trsatu će se čuti Anin tekst: "Unatoč svemu, ja još uvijek vjerujem da u svijetu ima ljudi dobra srca ..." – poručio je Sedlar.

>> Poučna kazališna misa o Ani Frank

Komentara 7

MA
matosh_
14:47 21.03.2015.

Predstava Sedlara i Lustiga o Ani Frank ne udovoljava minimalnim estetskim kriterijima, ali zato udovoljava predstava fašiste Frljića "Hrvatsko glumišta" u kojoj glumci paradiraju u donjem rublju ispred maloljetnih osoba koje sudjeluju u predstavi. Frljić i njemu slični trebaju prestati musti državu koju mrze!

DU
Deleted user
15:25 21.03.2015.

Kada uspjevaju postaviti za intendanta Hrvatskog narodnog kazališta osobu koja neskrivneno mrzi Hrvatsku, postaje jasno zašto smo u krizi, i moralnoj i kulturnoj i gospodarskoj itd... Koliko je još guski u magli?

LA
LaurenceofArabia
21:26 21.03.2015.

Pa dobro, ali Frljic od jeseni vise nece biti intendant pa ce onda opet doci sve na svoje.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije