Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Petra Ljevak

Slušati pisce i glazbu i posjetiti izložbu Bollea

20.05.2014., Zagreb - Petra Ljevak, direktorica Naklade Ljevak.  Photo: Robert Anic/PIXSELL
Foto: Robert Anić/PIXSELL
1/2
15.05.2015.
u 14:02


Kriminalistički roman posljednjih je godina postao dio kvalitetne literature

Petra Ljevak iz Naklade Ljevak inicijatorica je ambiciozno zamišljenog Zagreb Book Festivala koji svoja vrata otvara u ponedjeljak 18. svibnja u 18 sati u Muzeju za umjetnost i obrt. Zašto je za lokaciju festivala izabrala baš muzej?

Početak tradicije

– Dugoročna ideja Zagreb Book Festivala jest spajanje književnosti s ostalim vidovima umjetnosti pa se organizacija festivala u muzeju činila kao izvanredna ideja. MUO je zagrebački muzej s izvrsnom reputacijom i kooperativnim timom uz pomoć kojega smo uspjeli festivalu osigurati lokaciju koja će posjetiteljima biti lako dostupna i ugodna i gdje će moći prisustvovati promocijama, ali i posjetiti izložbu Bollea. Kada govorim o povezivanju književnosti s ostalim vidovima umjetnosti, u ovogodišnjem izdanju festivala poseban naglasak stavljen je, uz književnost, i na glazbu, a zahvaljujući pomoći koju su nam pružili naši glumci (i veliki ljubitelji knjiga) Judita Franković, Frano Mašković, Anja Matković i Ana-Marija Percaić, u čijim čitanjima će posjetitelji također moći uživati, uspjeli smo književnost povezati i s filmom i glumom. Za vrijeme trajanja festivala svi će moći pratiti "Kriminalno dobre knjige na trećem programu HRT-a" koji će prikazivati kriminalističke klasike snimljene prema knjigama, kao što je "Hipnotizer" snimljen prema romanu L. Keplera ili "Ubojstvo u Orijent Expressu" snimljeno prema romanu A. Christie. Ovakvo "multidisciplinarno" obilježje festivala želimo u idućim godinama pretvoriti u tradiciju – veli Petra Ljevak. Za najveću zvijezdu festivala slovi Jens Lapidus. Je li on imao posebne zahtjeve?

– Kad smo dogovarali gostovanja stranih autora, nismo nailazili na probleme. Bilo je očekivanih otkazivanja i promjena, ali to je ono na što se uvijek treba računati. Većinu autora osobno ne poznajemo i u Hrvatsku dolaze prvi put, ali svi su u komunikaciji mailom vrlo profesionalni i nisu imali većih ili specifičnih zahtjeva. Jedna od gostiju, Ece Temelkuran, nakon svog je prvog posjeta Hrvatskoj bila toliko očarana da je ubrzo došla još jednom, pa još jednom, a danas bira provoditi pola svog slobodnog vremena upravo tu – naglašava Petra Ljevak.

Podići razinu čitanosti

– Izrazita mi je čast što, osim autora, mogu najaviti još jednu iznimno zanimljivu gošću festivala. Annika Rembe ravnateljica je Švedskog instituta i predsjednica EUNIC-a, Nacionalnih instituta za kulturu Europske unije, a posjetitelji će je moći upoznati 21. 5. u 15 sati, kada će sudjelovati na tribini o rodnoj ravnopravnosti u dječjoj književnosti – kaže Petra Ljevak koju pitamo zbog čega su u današnje vrijeme krimići tako popularni?

– Često se u posljednje vrijeme kontemplira o ovom pitanju. Smatram da su krimići zapravo uvijek bili popularni s tom razlikom što se u posljednjih nekoliko godina, dijelom i zbog uzleta kvalitetnih švedskih krimića, kriminalistički roman "izborio" za potencijalni status kvalitetne literature. Predlažem svima koje ovo pitanje posebno interesira da nam se pridruže u srijedu u 14 sati na tribini na kojoj će sudjelovati Ivica Đikić, Pavao Pavličić, Dean Šoša i Kristijan Vujičić i gdje će se raspravljati upravo o popularnosti krimića – poziva Petra Ljevak. Kako se ovih dana odvija novi ciklus zatvaranja knjižara u Zagrebu, pitanje je kako se Naklada Ljevak nosi s krizom?

– Kriza već dugo traje i mnogi se izdavači bore za egzistenciju. Razlozi tome su i ekonomske i društvene prirode. Kriza će proći, ali problemi niske razine čitanja ostaju. Nadam se da će i ovaj festival biti barem mali kotačić u procesu poticanja čitanja u društvu – veli Petra Ljevak pozivajući na predstojeći festival publiku željnu ne samo dobre literature nego i dobrog provoda.

>> I u Stockholmu ima mafijaških ubojstava kao kod vas u Zagrebu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije