Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Film

Peti festival židovskog filma posvećen snazi i hrabrosti žena

Festival židovskog filma ove će godine biti u znaku tolerancije te bogatog i raznovrsnog filmskog i glazbenog programa
18. svibnja 2011. u 15:20 3 komentara 15 prikaza
JFF2
Foto: arhiva VL

5. Festival židovskog filma pod nazivom “Žene u holokaustu” održat će se u kinu Europa od 22. do 28. svibnja. Festival je tematski posvećen snazi i hrabrosti žena koje su se borile za opstanak i preživljavanje, prisiljene prihvatiti pravila ponašanja u koncentracijskim logorima. Ulaz je na sve projekcije besplatan.

Počasni predsjednik Festivala židovskog filma, producent Branko Lustig odbija naplaćivati ulaznice.
– Ne želim tjerati posjetitelje festivala koji plaču za vrijeme prikazivanja filmova da ujedno i plaćaju ulaznice – duhovito objašnjava Lustig. Kako festival ne bio bio zapamćen samo po tuzi i suzama, ove godine drugi dio svake večeri donosi i jednu komediju. Branko Lustig iz bogate ponude izdvaja film “Posljednja postaja” koji istražuje tretman zatvorenica u Auschwitzu. Ne treba propustiti ni “Podići se iz pepela” koji se temelji na memoarima Giselle Perl, mađarske ginekologinje i preživjele u holokaustu i francuski film snimljen prema istinitim događajima “Racija” koji svjedoči o strahotama logora.

Cilj je festivala promicanje multikulturalnosti, tolerancije te poštovanja i razumijevanja među različitim narodima unutar svih dobnih skupina. Festival time preusmjerava programski fokus i nije isključeno da u bližoj budućnosti Festival židovskog filma promijeni naziv u Festival tolerancije.

– Svijet ne može funkcionirati bez tolerancije – naglašava Lustig. Kako se strahote holokausta ne bi ponovile, Lustig, koji je i sam bio zatočenik koncentracijskih logora, važnim smatra educiranje mladih. Izražava žaljenje što osim “Devetog kruga” nije snimljen ni jedan drugi film o zloglasnom logoru Jasenovac koji zbog  nemilosrdnih načina ubijanja zatočenika smatra jednim od najstrašnijih koncentracijskih logora. Kako bi ispravio tu nepravdu, u suradnji s Miljenkom Jergovićem i Slavkom Goldsteinom koji pišu scenarij, priprema snimanje igranog filma o Jasenovcu. Novac još nije prikupljen, ali Lustig je optimističan. Ne pribojava se poraza kao pri planiranju snimanja filma o braniteljima za koji sredstva nikad nisu bila prikupljena. Tvrdi da će ovaj put biti drugačije jer je ratne strahote holokausta upoznao cijeli svijet i one nikada ne bi trebale biti zaboravljene i ponovljene.

U sklopu festivala Zagrepčani će imati priliku vidjeti 56 filmova i sudjelovati na radionicama i glazbenim događajima.

 

BILI ZAJEDNO NA VEČERI
Liječnik koji je pokušao oživiti Bandića: Samo se srušio, bio je to masivni infarkt
PET FAZA SNA
Jeste li se ikad zapitali zašto spavate više od osam sati, a nenaspavani ste?
  • belizar:

    fotografija u članku najbolje prikazuje \'hrabrost\' židova.....zatvorenica, koja je \'redar\', mlati svoju sunarodnjakinju židovku, jer će tako dobiti čak 1 šnitu kruha dnevno! za razliku od ove koju mlati, koja je \'obična logorašica\' i koja neće dobiti skoro pa ništa.

  • Stockholm:

    19.05.2011. u 10:51h belizar je napisao/la: fotografija u članku najbolje prikazuje \'hrabrost\' židova.....zatvorenica, koja je \'redar\', mlati svoju sunarodnjakinju židovku, jer će tako dobiti čak 1 šnitu kruha dnevno! za razliku od ove koju mlati, koja je \'obična logorašica\' i ... prikaži još! koja neće dobiti skoro pa ništa. ************************************************************************** Sramota, da g. Admin dopusta takve imbecilne komentare, koji svakako nisu u skladu s eticnim normama kuce VL. Pa tu uvazeni komentator, vrijedja jedan cijeli narod. A pored toga pokazuje svoje neznanje, od kojeg je veca samo njegova mrznja. U zidovski getoima, bila je zidovska policija, koje je cesto ipak pomagala Zidovima. U logorima, kapoi su najcesce bili njemacki kriminalci. Time su nacisti htjeli pokazati, da je i jedan njemacki kriminalac vise vrijedan od 100 Zidova, Poljaka, Rusa, itd. Sramota da se takvi imbecilni komentari dopustaju.

  • Iohannes:

    Uz dužno poštovanje Židovima, kad će se u VL-u reklamirati festival vjerskog filma na Trsatu (jer kršćanstvo je Hrvatskoj dalo više od Židova) ili festival filmova s tematikom domovinskog rata, npr.? Židovima svaka čast, a kad će u HR Hrvati doći na red?