Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Vizualna umjetnost

Obuljen: Upravni odbor HAVC-a će raspisati natječaj za novog ravnatelja

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek potvrdila je da je ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC) Daniel Rafaelić najavio ostavku na svoju dužnost iz osobnih razloga
13. veljače 2019. u 13:25 2 komentara 170 prikaza
Nina Obuljen Koržinek
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek potvrdila je da je ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC) Daniel Rafaelić najavio ostavku na svoju dužnost iz osobnih razloga, a sada će Upravni odbor raspisati natječaj za novog ravnatelja.

otputovao u Berlin Ravnatelj HAVC-a iznenada podnio ostavku

"Rafaelić je odradio iznimno kvalitetan posao u teškim okolnostima, donijeli smo u zadnje dvije godine novi Zakon o audiovizualnim djelatnostima, a HAVC je i financijski stabiliziran. Zahvalna sam za njegov angažman i želim mu puno uspjeha u njegovim sljedećim planovima", rekla je Obuljen, uoči početka Hrvatskog radijskog foruma.

Upitana za komentar nezadovoljstva hrvatskih filmskih redatelja Rafaelovićevim radom, ministrica je rekla kako pojedinci imaju različito mišljenje, a sve što se radilo u protekle dvije godine radilo se u koordinaciji s ključnim udrugama.

"Mislim da smo u danim okolnostima, koje za hrvatsku kinematografiju baš i nisu bile najpovoljnije, uspjeli napraviti iskorak u institucionalnom smislu i u smislu financijskog konsolidiranja HAVC-a, a sve što smo od početka u tom području radili uvijek smo radili u dogovoru i suglasju s udrugama koje su naši ključni partneri", ustvrdila je.

Ministarstvo kulture je ranije u svom odgovoru na novu situaciju istaknulo kako je ravnatelj prilikom imenovanja i apostrofirao da mu je cilj stabilizirati HAVC, omogućiti da se proizvodnja odvija bez zastoja i omogućiti funkcioniranje audiovizualne zajednice, napomenuvši da je u tijeku izrada i donošenje pravilnika koji se pripremaju u suradnji sa strukom.

Nina Obuljen Zvonimir Despot I davanje glasa na izborima iskazivanje je slobodnog mišljenja! I to anonimno!

Sjednica Upravnog odbora u četvrtak

Predsjednik Upravnog odbora HAVC-a Bruno Kragić sazvao je za četvrtak sjednicu, na kojoj bi trebao biti i Rafaelić koji se vraća s Berlinskog filmskog festivala. "Vjerujem da će biti razriješen, zamolit ćemo ga da bude vršitelj dužnosti do izbora novog ravnatelja, a potom ćemo raspisati i javni natječaj za izbor novog ravnatelja  HAVC-a", objasnio je predviđenu proceduru.

Kragić kaže da nije previše iznenađen Rafaelićevom odlukom, podsjetivši da je, kada je došao na to mjesto, rekao da mu je uloga tranzicijska, a i u manje formalnim razgovorima najavio je tu mogućnost.

Rafaelić, koji je ostavku ponudio nakon dvije godine, na pola mandata, u razgovoru za Nacional koji je dao tijekom filmskog festivala u Berlinu, rekao je da je njegov posao "8. povjerenika" završen stabilizacijom i normalnim funkcioniranjem institucije i promjenom okolnosti koje su bile kada je došao na to mjesto. "Tada smo imali ulicu, prijetnje fizičkim nasiljem, govor mržnje i HAVC na korak do gašenja", rekao je.

Tko je u pravu? Reakcije na intervju ministrice za VL: 'Sloboda govora u političkim temama pravo je anonimaca'

Predsjednik Hrvatskog društva filmskih djelatnika Ivan Goran Vitez, i član Audiovizualnog vijeća HAVC-a, rekao je kako zbog snimanja filma u posljednje vrijeme nije bio sasvim uključen u događaje oko HAVC-a, no rečeno mu je da je bilo napada na Rafaelićev rad, među ostalim, jer nije donio godišnji plan za sljedeću godinu i izvještaj za prošlu godinu.

"Kao predsjednik HDFD-a s njime sam jako dobro surađivao, imali smo konstruktivne razgovore, no nije korektno što je u intervjuu napao audiovizualnu zajednicu", napomenuo je Vitez.

"Teško je raditi u ovoj djelatnosti jer si stalno izložen napadima sa svih strana, no propustio je napraviti ono što su i njegovi prethodnici - kada imate toliko različitih udruga, producenata, redatelja, snimatelja, nije se lako dogovoriti, pa je trebalo donijeti jasna pravila kojih će se svi pridržavati, a ne održavati status quo. Nadam se da će sljedeći ravnatelj to napraviti", dodao je.

Zagreb: Ministrica kulture Obuljen-Koržinek održala konferenciju za medije

Josip Stanišić
KRENULO GA
Odbio je Hrvatsku i pozive iz Lijepe Naše, a sada je u Njemačkoj doživio veliku čast
Financijska pismenost
NOVA PARADIGMA
Financijska pismenost sve prepoznatija kao ključna životna vještina današnjice
  • goran2hr:

    Upravni odbor mora djelovatu žurno, jer zastoj u snimanju antihrvatskih komercijalnih neuspjeha, bio bi za nas nešto stvarno tragično. Također, tu su i projekti iz regijuna i Danske, koji šire po svijetu glas o Hrvatskoj, a toliko znače za uspjeh ... prikaži još! hrvatskog turizma.